Legyőzi-e Platónt a mesterséges intelligencia?

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a 2022-ben Erdélyben is útjára indított pedagóguskonferencia újabb előadására várja az Arad és Temes megyei pedagógusokat, szakembereket, érdeklődőket. A rendezvény célja az oktatás új útjainak közös felfedezése, a támogató pedagógusi attitűd megerősítése és a módszertani inspiráció. A konferencia találkozási pont, közösségi fórum kíván lenni, miközben az MCC képzési rendszerébe is betekintést kínál.

Program:

15:45-16:00 Érkezés, regisztráció

16:00-16:10 Köszöntő: Fugel Edina, az MCC erdélyi szakmai tevékenységért felelős igazgatója

16:10-17:30 Setényi János: Legyőzi-e Platónt a mesterséges intelligencia?

Az oktatással kapcsolatban folyamatosan a következő kifejezések egyikébe botlunk: élethosszig tartó tanulás, kompetenciaalapú tanítás, kritikai gondolkodásmód fejlesztése. Ezekkel a fogalmakkal leginkább az offline térben találkozhattunk eddig, de a robbanásszerű változásoknak miatt az online világban is helyt kell állni. Az ember rendelkezik általános intelligenciával, de felmerül a kérdés, hogy a mesterséges intelligencia képes-e helyettesíteni mindezt? Miért különlegesek az ember tanulási mechanizmusai? Mit hozhat az oktatásban az MI új hulláma? Ezekre a kérdésekre keresi a választ dr. Setényi János, az MCC Tanuláskutató Intézetének igazgatója.

Dr. Setényi János Budapesten született 1961-ben. Egyetemi tanulmányait az ELTE BTK-n folytatta, részképzésen a Helsinki Egyetemen vett részt. Eredetileg történész, neveléstudományi doktori fokozatát az MTA-n szerezte. A reformműhelyként és az oktatási demokratizálódás szellemi központjaként működő Oktatáskutató Intézetben vált kutatóvá. Generalistaként minden oktatási ágazattal foglalkozik, és elsősorban a szakpolitika-alkotás (policy-making) kérdései foglalkoztatták. Kezdettől erős nemzetközi szakmai beágyazottságot alakított ki, az elmúlt 25 évben rendszeresen dolgozott az OECD, az Európa Tanács és az EU DG Employment projektjeiben. Folyamatos tanácsadói munkája során nagy tapasztalatot szerzett a Balkán és a posztszovjet térség oktatásfejlesztésében.

17:30-18:00 Zárás

Tisztelettel kérjük, részvételi szándékát az alábbi űrlap kitöltésével jelezze:
https://feliratkozas.mcc.ro/arad-pedagoguskonferencia