Világosi emléktúra, idén is

„Te mit áldoznál fel a szabadságért?” Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legfontosabb kérdése ez. 2023. szeptember 30-án két autóbusszal indultunk, mert az aradiak mellett a pécskai és a kisiratosi hatodikos diákok is részt vettek a világosi emléktúrán.

Az autóbusz megállt a csigérszőllősi romos régi malomnál, ahol a magyar sereg letette a fegyvert az oroszok előtt. Muntean Tibor tanár úr, az oszink egy 1848-ban használt szuronyos puskát mutatott meg nekünk, és azt, hogy hogyan töltötték meg, és beszélt a fegyverletétel körülményeiről.

Ezután az autóbusz visszajött értünk, és elvitt Világosig, egy parkba, ahol meguzsonnáztunk. Uzsonna után, mint egy hadsereg, csak sokkal lassabban, elindultunk megmászni a hegyet. Sok szenvedéses óra után végül felértünk, akkor már a vizünk kezdett elfogyni, de szerencsére fent volt egy kis bolt, ahol vizet és ételt lehetett vásárolni. A várból szép kilátás nyílt a környező vidékre.

Kis pihenő után elindultunk lefelé. Félúton egy kis tábortüzet is gyújtottak nekünk, ahol pillecukrot és szalonnát sütögettünk. Sokak számára ez volt az első szalonnasütés. Később lementünk, majd miután feltöltöttük kulacsainkat a parkban, az autóbusz hazavitt minket. Nekünk tetszett a kirándulás.