Új iskolabusz a Csiky Gergely Főgimnáziumnak is

Az Arad megyei magyar iskolák képviselői az új iskolabuszok ünnepélyes átadásán, Budapesten

Az Arad megyei magyar iskolák egyik fő gondja az, hogy a magyar iskolát választó gyerekek hogyan jutnak el a lakóhelyüktől messze levő iskolába. És igen, ez a mi gondunk, mert örülünk, ha a szülő magyar iskolát választ gyermekének, még ha az nagyon messze is van. Ehhez nyújt nagy segítséget az a 6 iskolabusz, amit a megye iskolái kaptak, egyiket közülük a Csiky Gergely Főgimnázium is.

Az ünnepélyes átadásra Budapesten került sor, 2023. augusztus 21-én. A Rákóczi Szövetség a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően teremtette meg a lehetőséget ahhoz, hogy az erdélyi szórványban 42 vadonatúj iskolabusz kezdhesse meg működését az új tanévben. A program lebonyolításához az Iskola Alapítvány nyújt segítséget. Az ünnepségen részt vett és beszédet mondott Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

A felszólalók értékes gondolatokat tolmácsoltak: az iskolabusz-program a magyar családokat segíti, emellett hozzájárul ahhoz, hogy függetlenül attól, hol született egy gyermek magyarnak és milyen messze lakik egy magyar iskolától, jobban megismerhesse a magyar nyelvet és a magyar kultúrát. Felemelő érzés volt az ünnepség végén kihajtani az új kisbusszal az átadás helyszínéről.

A Csiky Gergely Főgimnázium iskolabusza naponta 8 kisdiák utazását biztosítja Glogovác térségéből. Íme, egy újabb ok, amiért a magyar szülők a magyar iskola mellett dönthetnek.