Vitorlástáborban Orfűn a csikysek

[Fotó: Spier Tünde]

Idén első alkalommal volt lehetőségük a csikys diákoknak vitorlástáborban részt venni. A tábort a Rákóczi Szövetség Kollár Lajos orvosprofesszor úrral, a Magyar Vitorlás Szövetség tiszteletbeli elnökével együttműködve szervezte a Pécs melletti Orfűn.

Július 31. és augusztus 4. között a 11 diák hozzáértő edzőtől leshette el a vitorlázás titkait. Bár az öt nap kevés egy ilyen komplex sport megtanulásához, de arra elég volt, hogy már a második-harmadik napon a diákok bátran kimerészkedjenek a tóra és kipróbálják ügyességüket. A bahia (egy vitorláshajó-típus) ügyesen siklott alattuk. Tudták, mit kezdjenek a grószshottal, a kormánylapáttal, figyeljenek a baumra, nehogy lesodorja őket a hajóról egy gyors fordulásnál. Ez a sport sok mindenre taníthat meg minket: először is, hogy a természet az úr, mi vitorlázás közben csak kihasználjuk a szél adta lehetőségeket, de csapatmunkára, figyelemre és állóképességre is nagy szükség van. És persze ehhez még hozzájárul a friss levegő, a gyönyörű táj és egy tó nyugalma. A vitorlázás mellett lehetőség volt kicsit megismerkedni a környékkel és persze fürödni. De megtekinthettünk egy igazi tengerbiológus előadását a korallzátonyokról, sőt a virtuális szemüvegeknek köszönhetően „lemerülhettünk” az óceán fenekére is.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy személyesen látogatott meg a táborban Dr. Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Kollár Lajos orvosprofesszor úr, a tábor megálmodója, valamint Füziné Kajdy Zita, polgármesterasszony. Mindannyiuknak köszönet ezért az élményért. De köszönettel tartozunk Évának, a házigazdának és Daninak, az edzőnek a türelmükért és a vendéglátásukért.

« A 3 »