Vendégünk volt Robert C. Castel

Robert C. Castel beszélget a csikys diákokkal 2023. május 8-án [Fotó: Ilona János]

1987-ben, alig két évvel egy világrendváltás előtt a 17 éves Kohn Róbert szüleivel elhagyva Aradot Izraelbe költözik. 2023. május 8-án valamikori iskolájának jogutódjában, a Csiky Gergely Főgimnáziumban tart előadást a jelen diákjainak az immár neves biztonságpolitikai szakértő.

Azt ma már talán mindenki érzékeli, hogy újra egy változó világban élünk, elfogadott „igazságok”, „elvek” válnak egyik napról a másikra meghaladottá. Ez a helyzet bőséges táptalajt nyújt a megélhetési szakértőknek, akik hagymázas konteók segítségével próbálnak minél több kattintást elérni a közösségi médiában. Robert C. Castel szerencsére nem tartozik közéjük. Az Izraeli Demokrácia Intézet tudományos munkatársa, kitüntetett háborús veterán, korábban ejtőernyősként és a katonai hírszerzésben, illetve számos más hadműveleti területen szolgálatot teljesítő katona azon kevés valódi szakértő közé tartozik, akire érdemes odafigyelni.

Örömmel láttuk hát vendégül iskolánkban dr. Szenkovics Dezső, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karának dékánja kíséretében, és még egy – mint utólag kiderült – túl rövidre szabott találkozót is megszerveztünk számára a diákokkal. A díszterembeli rövid előadását követően a jelenlévő diákok egyre növekvő lelkesedéssel kérdeztek városunk szülöttétől. A geopolitika mellett, többek között, szóba került az, hogy miként őrizheti meg valaki magyar anyanyelvét a Közel-Keleten, mire használják a kiöregedett T-55-öket az oroszok, és milyen is a valóságban egy katonai összecsapás. E találkozó nem csak arra volt jó, hogy diákjaink átfogó képet kapjanak napjaink geopolitikájáról, hanem bebizonyította, hogy ha valaki lebilincselő stílusban beszél érdekfeszítő témákról, akkor a „mai fiatalság” is képes jó másfél órán át figyelni.

« A 2 »