Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru minorități – Iskolánk diákjai a kisebbségek számára szervezett Román Nyelv és Irodalom Tantárgyversenyen

[Fotó: Ilona János]

Elevii Colegiului maghiar ”Csiky Gergely” din Arad din clasele VI–X însoțiți de profesor Bianca Pașcu au reușit să obțină rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Limba și Literatura română pentru minoritățile naționale și diaspora, care a avut loc în perioada 3–6 mai 2023 la Brașov.

Din cei cinci elevi care au reprezentat colegiul la această competiție, toți au obținut premii, ceea ce reprezintă o performanță deosebită pentru instituția de învățământ din Arad:

  • Albert Alexandra Ștefania, elevă în clasa a VI-a, profesor coordonator Bianca Pașcu, a obținut un punctaj excelent de 144 de puncte, reușind să se claseze pe un loc fruntaș la concursul de limba și literatura română pentru minoritățile naționale și diaspora.
  • Kiss Cyntia, elevă în clasa a VII-a, profesor coordonator Cristiana Rus, a obținut un punctaj excepțional de 187 de puncte, reușind să se claseze pe primul loc la concurs și să primească un premiu special.
  • Anghel Orsolya, elevă în clasa a VIII-a, profesor coordonator Crina Dima, a obținut mențiunea 1 cu un punctaj de 172 de puncte, fiind apreciată de juriu pentru performanța sa la acest concurs.
  • Szél Emese, elevă în clasa a IX-a, profesor coordonator Crina Dima, a reușit să se claseze pe locul doi, obținând un punctaj de 172,5 puncte și un premiu special.
  • Szellelki Krisztián, elev în clasa a X-a, profesor coordonator Cristiana Rus, a obținut un punctaj de 169 de puncte și un premiu special pentru performanța sa deosebită la acest concurs, obținând 99 de puncte din 100 maximum posibile la proba orală.

Acești elevi sunt și reprezentanți ai Centrului de Excelență din Arad la disciplina Limba și literatura română pentru minoritatea maghiară, unde sunt coordonați de către profesor Bianca Pașcu. Toți cei cinci elevi au reușit să obțină locul 1 la faza județeană a aceleiași olimpiade, ceea ce le-a oferit șansa de a participa la faza națională.

În cadrul competiției de la Brașov, elevii din Arad au demonstrat o pregătire deosebită, reușind să obțină nu mai puțin de 6 premii, în ciuda faptului că au concurat alături de elevi din întreaga țară. Aceste rezultate excepționale sunt cu atât mai importante cu cât limba română nu este limba lor maternă, ei învățând în limba maghiară.

Profesoara Bianca Pașcu, coordonatoarea lor la disciplina Limba și literatura română pentru minoritatea maghiară din cadrul Centrului de excelență din Arad, este extrem de mândră de performanța elevilor săi și afirmă că aceștia au muncit din greu pentru a-și atinge obiectivele.

În plus, ea subliniază că acest succes nu ar fi fost posibil fără implicarea activă a părinților, care și-au susținut copiii și i-au motivat să continue să învețe și să se dezvolte.

Rezultate excepționale obținute de elevii de la Colegiul ”Csiky Gergely” din Arad sunt o dovadă clară a faptului că investiția în educație și în dezvoltarea abilităților lingvistice ale minorităților naționale poate avea rezultate deosebite.

Felicitări tuturor elevilor implicați și profesorilor care i-au pregătit pentru această competiție, iar performanța lor trebuie să fie un exemplu pentru toți elevii care doresc să își atingă obiectivele și să obțină succesul în viață.

Bianca Pașcu-Paul, profesoară de limba și literatura română

Idén, május 3–6. között Brassóban szervezték meg a Romániában anyanyelven tanuló diákok számára a Román Nyelv és Irodalom Tantárgyversenyt.

Iskolánkat 5 diák képviselte ezen a tantárgyversenyen, akiket Bianca Pașcu-Paul romántanár kísért el a megmérettetésre. Diákjaink, akik az idéntől iskolánkban működő Tehetség Központ (felkészítő tanár: Bianca Pașcu-Paul) román nyelvű felkészítőin is részt vettek, 6 oklevéllel tértek haza a versenyről. A verseny két részből állt: egy szóbeli és egy írásbeli vizsgából, melyek pontszámainak az összege volt a döntő a helyezések kialakulásában.

Most pedig következzenek az eredmények:

  • Kiss Cyntia, VII. osztályos tanuló (romántanár: Rus Cristiana) érte el korosztályában a legmagasabb pontszámot, 177 pontjával I. díjat kapott, mellé pedig még egy különdíjat is.
  • Szél Emese, IX. osztályos tanuló (romántanár: Crina Dima) II. díjban részesült, 172,5 ponttal.
  • Anghel Orsolya, VIII. osztályos tanuló (romántanár: Crina Dima) 172 ponttal dicséretet hozott el a versenyről.
  • Szellelki Krisztián, X. osztályos tanuló (romántanár: Rus Cristiana) különdíjban részesült, 169 ponttal. Ő volt az, aki a szóbeli megmérettetésen a maximális 100 pontból 99-et kapott.
  • Albert Alexandra, VI. B osztályos tanuló (romántanár: Bianca Pașcu-Paul) 144-es összpontszámmal bár lecsúszott a dobogós helyekről, de a mezőny elején foglalt helyet.

Ezek az eredmények is azt bizonyítják, hogy megfelelő felkészültséggel jó eredményeket lehet elérni, még akkor is, ha a megmérettetés nem a saját anyanyelveden zajlik.

Büszkék vagyunk diákjainkra, az elért eredményeikre, a felkészítő tanároknak pedig köszönet a fáradságos munkájukért!

Nyári Melinda, nevelési igazgató