ZöldOkos Palánták versenye

[Fotó: Páll Mária]

Februárban mesélt nekünk a biológia tanárnő az online ZöldOkos Kupa versenyről, mely felhívja a figyelmet a bolygónk fenntarthatóságára, védelmére, az energiára, a biodiverzitás fontosságára, a hulladék kezelésére. A ZöldOkos Kupa Palánta egy többfordulós fenntarthatósági tudáspróba VII–VIII. évfolyamos magyarországi és határon túli magyar diákok számára.

Jelentkeztünk erre a versenyre, regisztráltunk, összeállítottunk egy 3 fős csapatot, majd jelöltük a csapatkapitányt. A csapatunk a Csiperkék nevet viselte. Felkértük a biológia tanárnőt, hogy a versenyre való felkészülésben segítséget nyújtson. Ehhez meg volt adva a Zöld Föld tankönyv is, amiben a versenyhez szükséges témákról írnak barátságosan, de mégis tudományosan és pontosan.

Mivel napjainkban egyre rosszabb a bolygónk állapota, ez a verseny felhívja erre a figyelmet és emlékezteti a versenyen résztvevő fiatalokat a Föld fontosságára és szépségére, ezentúl még megoldásokat is ad a napjainkban felvetődő kérdésekre, például, hogy mit csináljunk a földnek hasznos szeméttel, vagy hogyan segítsünk a vízlábnyomunkon pl. a ruhák újrahasználásával.

Az online megyei elődöntőn Magyarország megyéinek és a határon túli országok meghatározott területeinek 9-9 legjobb csapata mérte össze tudását.

A 6 fordulóból álló verseny három előfordulóból, egy megyei elődöntőből, egy regionális középdöntőből és egy két részből álló Kárpát-medencei döntőből áll. Mi a 4. fordulóig, a regionális középdöntőig jutottunk el, ahol 6. helyet értünk el, de a továbbjutáshoz ez már nem volt elég.

Rengeteget tanultunk és tudásunkat próbára tettük. Jövőre is biztos jelentkezünk a versenyre.

A csapat tagjai: Kiss Cintia, Drasztyl Veronika és Páll Zita a VII. B osztályból.