Csikysek Kolozsváron, az Országos Római Katolikus Hittanolimpián

2023. április 12–14. közt szervezte meg Kolozsváron a Báthory István Elméleti Líceum az V. Országos magyar nyelvű Római Katolikus Hittanolimpiát. Arad megyét a Csiky Gergely Főgimnázium három diákja képviselte: Gyarmaty Dancs Rebeka (V. A), Lukács Tímea (VIII. B) és Szász Dávid Kevin (IX. A). A diákokat Bella Rozália, a Pécskai 2-es számú Általános Iskola tanára kísérte el.

Az Olimpia ünnepélyes megnyitója a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum teremében volt, ahol köszöntőbeszédek és kulturális műsor fogadta a résztvevőket. A verseny napját szentmisével kezdték a kolozsvári Piarista templomban, majd a dolgozatírás következett, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem főépületében. Délután Kolozsvár történelmi múltját idéző séta és szabadprogram volt. A szentmise és záróünnepély, a díjkiosztó gála pénteken délelőtt volt a Főtéri Római Katolikus Szent Mihály templomban. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Nagyméltóságú és Főtisztelendő Dr. Kovács Gergely érsek.

Néhány gondolat a résztvevő diákoktól:

Az országos hittanolimpia sokkal nehezebbnek tűnt, mint a megyei. A szabadidőnkben meglátogattuk a Ferences templomot, voltunk a Fellegvárban, a Szent Mihály templomban, egy kápolnában és fagyiztunk is. Nagyon érdekesnek találtam ezt a három napot. Örülök annak, hogy új és szép emlékeket szereztem és két új barátot. Igaz, hogy nem voltam benne az első háromban, ahogy szerettem volna, de jó eredménnyel jöttem haza. Győztesnek érzem magam, mert idáig eljutottam és várom jövőre a következőt. (Gyarmaty Dancs Rebeka)

Az országos hittanolimpia számomra nagyon jó élmény volt. Kolozsvár nagyon szép és az idő is tökéletes volt a városnézésre. A kísérő tanárok és a résztvevő diákok nagyon kedvesek voltak. A programok, az ebéd, a szállás minden nagyon jó volt és szerintem nagyszerű ötlet volt Kolozsváron megrendezni az olimpiát! Legjobban tetszett a városnézés és a megnyitó ünnepség. (Lukács Tímea)

Nagyon örültem, hogy részt vettem a vallásolimpia országos szakaszán, ugyanis sok élményben volt részem. Igazán megtisztelő érzés volt, hogy a 156 diák közül én lehettem az egyik, mivel ez volt az első országos megmérettetésem. Szabadidőnkben olyan helyeket néztünk meg a városban (pl. Fellegvár), amikre a városnézési program keretén belül nem került sor. Emellett jó érzés volt a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen megírni az olimpia országos tételét, valamint ministrálni a Szent Mihály-templomban, a záró szentmisén, dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek jelenlétében.   Sok közös élményünk volt, a szentmiséktől kezdve az eredményhirdetésig és a hazaindulással kapcsolatos hosszú vonatos sztoriig. Emellett különleges volt megélni, hogy négycsillagos szállodában szállásoltak el minket, mivel ezt kevés országos szakaszon teszik meg a diákokkal. Otthon érezhettük magunkat Bella Rozália kísérő tanárunkkal, mivel sokat bátorított és amikor kellett, vigasztalt minket. Hálás vagyok, hogy részt vehettem ezen a versenyen, és köszönöm Back Mária tanárnőnek a felkészítést. (Szász Dávid Kevin)

« A 3 »