Netezz biztonságosan és legyél az internet ásza!

Február első keddjén szervezik meg a világ számos országában a Biztonságos Internet Napot. Ennek érdekében konferenciák, rendezvények és kampányok során hívják fel a szakemberek a társadalom figyelmét a biztonságos internethasználat fontosságára.

Iskolánkban nem csak február 7-én, hanem egész februárban figyelmet fordítottunk a biztonságos és tudatos internethasználatra, tudatosítottuk diákjainkban a világháló veszélyeit és bemutattuk elkerülésük hatékony eszközeit.

Ez alkalommal a VII. A osztály diákjai kisebb diáktársaiknak beszéltek arról, hogy hogyan internetezhetnek biztonságosan és okosan. Üzenetünket az Európai Bizottság által indított Safer Internet Program segítségével állítottuk össze. A Legyél az internet ásza elnevezésű sokoldalú program öt alapvető témája a következő:

  • Megosztás előtt mérlegelj! (Legyél okos az interneten)
  • Ne dőlj be a kamunak! (Legyél éber az interneten)
  • Óvd meg a titkaidat! (Legyél erős az interneten)
  • Terjeszd a kedvességet online! (Legyél kedves az interneten)
  • Ha kétséged van, beszélj róla, kérj segítséget! (Legyél bátor az interneten)

A program felkészíti a gyerekeket arra, hogy kritikusan gondolkodjanak, és vizsgálják meg a weboldalakat, emaileket és más internetes tartalmakat; hogy megvédjék magukat az online fenyegetésektől, például a zaklatástól és az átverésektől; hogy figyeljenek oda, amikor tartalmakat osztanak meg: mit, mikor, hogyan és kivel; hogy kedvesek és tisztelettudóak legyenek másokkal az interneten, tiszteletben tartva a többi ember magánszféráját; hogy kérjenek segítséget szüleiktől vagy más megbízható felnőttől bizonytalan és rázós helyzetekben.

A diákokkal megismertettük a digitális lábnyom fogalmát is, illetve napjaink egyik legfontosabb szabályát, hogy az internet nem felejt, vagyis, hogy internetezés közben minden felhasználó kitörölhetetlen és követhető nyomokat hagy maga után.

A bemutató után a diákoknak bemutattuk az Interland nevű online játékot, amely segítségével gyakorolhatták a digitális viselkedés és biztonság legfontosabb tudnivalóit.

Köszönjük a III., a IV. A és a IV. B osztályoknak és tanítóiknak, hogy befogadtak minket és reméljük, hogy hasznos tudással gazdagodtak.

Sok más hasznos információt, családi útmutatókat, letöthető órai feladatokat, segédanyagokat találnak az érdeklődők, ha ellátogatnak az alábbi weboldalakra:

https://www.saferinternet.hu/legyel-az-internet-asza

https://beinternetawesome.withgoogle.com/hu_hu/interland

https://digitalisgyermekvedelem.hu/

https://gyerekaneten.hu/temak

« A 2 »