Július 24-ig meghosszabbították a népszámlálás személyes lekérdezéses szakaszát

[Illusztráció: nepszamlalas.ro]

Az Országos Statisztikai Intézet július 12-i, keddi döntésének értelmében egy héttel meghosszabbítják a népszámlálás eredeti határidejét, így július 24-ig tart a személyes lekérdezési időszak. A Népszámlálás.ro közleménye rámutat: „Ez a döntés egy utolsó esélyt jelent a romániai magyar közösségnek is: 100 ezer magyar is kimaradhat a népszámlálásból, ha a hosszabbításban nem sikerül felpörgetni a lekérdezés-válaszadás ütemét.”

Akit a számlálóbiztos még nem keresett meg otthonában, annak két lehetősége van arra, hogy ne maradjon ki a népszámlálásból. Egyrészt sok településen újra megnyíltak az összeírópontok, ahol számlálóbiztos rögzíti az adatokat. Ezen a linken érhető el az összeírópontok listája. Másrészt az RMDSZ megyei, területi szervezeteinél lehet jelezni, ha a számlálóbiztos még nem járt otthonában. Ők a lakcímnek megfelelő körzet számlálóbiztosát értesítik, hogy menjen ki az adott személyhez, családhoz. Ezen a linken találhatók az RMDSZ-irodák telefonos elérhetőségei.

Az alulszámlálás veszélye miatt a Népszámlálás.ro szerkesztői arra kérik a magyar lakosságot, hogy legyenek együttműködőek a számlálóbiztossal. Fogadják abban az esetben is, ha már részt vettek az önkitöltéses szakaszban, illetve hívják fel telefonon, amennyiben a kérdezőbiztos nem találta őket otthon, de hagyott kopogtatócédulát. Ugyanakkor figyeljenek arra, hogy ha van a sikeres önkitöltésről igazolásuk, akkor nem szükséges újból válaszolni a személyi kérdőívre. Ezt továbbra is a dovrec.insse.ro oldalon lehet ellenőrizni a személyi szám megadásával.

További részleteket a csatolt sajtóközleményben olvashatunk, ide kattintva.