Informatika versenyek eredményes szereplője

Back István Levente, XII. A osztályos tanuló [Fotó: Ilona János]

Végéhez közeledik az informatika versenyek idei „évada”, s az már egészen biztos, hogy Back István Levente, a Csiky Gergely Főgimnázium XII. A osztályos diákja újabb komoly eredményeknek örvendhet. (És nemcsak ő, persze, hanem a teljes iskolai közösség is.) Az informatika olimpia országos szakaszán elért bronzéremre, illetve a Nemes Tihamér Online Programozási Verseny aktuális első helyére gondolunk. Alább picit részletesebben.

2022. március 13-án, vasárnap rendezték meg az informatika olimpia megyei szakaszát, az aradi Informatika Líceumban. Back István Levente 50 pontot ért el ezen (az országos listán 86. helyezés), s továbbjutott az országos szakaszra. Április 3-án, vasárnap került sor az országos szakaszra (amelynek aradi résztvevői a Moise Nicoară Főgimnáziumban dolgozták ki a kapott tételeket), s ezen Levente 54 elért ponttal 111 versenyző közül a 47. helyen végzett. A pontszámhatárok alapján ez bronzérmet jelentett, ráadásul – a tizenkettedik osztályosok mezőnyében egyedüli magyar diákként – meghívást kapott a nemzeti informatika válogatottba való bejutáshoz szükséges utolsó (két napos) próbára. Sajnos, az ugyanakkor zajló, előzetesen betervezett nemzetközi angol nyelvvizsgája miatt ezen nem tudott részt venni. Eredménye így is kiemelkedőnek számít. (Eredménylisták a https://sepi.ro/ weboldalon, az ONI 2022 gombra kattintva érhetők el.)

A Nemes Tihamér Online Programozási Versenyen az elmúlt tanévben a 11. helyen végzett Levente, s ezüstérmes lett. (Merthogy az első 10 helyezett mindegyike azonos, maximális pontszámot ért el.) Idén, a verseny első 4 fordulója alapján Back István Levente (és további két társa) 1515 ponttal az élen áll. Hátravan még az utolsó online forduló május 7-én. Szurkoljunk együtt, hogy akkor egy újabb jelentős eredménynek örvendhessünk! (A verseny fontosabb adatait IDE, a ponttáblázatot pedig IDE kattintva találjuk meg.)