Serdülőkor függőségek nélkül – drogprevenciós tevékenység a Csikyben

2022. február 2-án drogprevenciós tevékenység zajlott a Csiky Gergely Főgimnáziumban az Arad Megyei Drogmegelőzési Központ munkatársa vezetésével iskolánk kilencedik osztályos diákjainak részvételével. Alább a projektvezető által írott román nyelvű beszámolót, illetve annak fordítását közöljük.

În data de 08.02.2022 s-a organizat prima dezbatere din cadrul proiectului „O adolescență fără vicii” alături de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Arad și cu sprijinul domnului Bișcă Florin.

Elevii claselor a IX-a a Colegiului „Csiky Gergely” au fost primii care au discutat și din primul feedback aceștia au fost atât încântați de cele dezbătute, cât și terifiați.

Tentația drogului ar putea veni dintr-o stare de revoltă, de rebeliune sau cel mai adesea, din curiozitate și din dorința de a fi acceptat de „gașcă”. Exact acest aspect a fost tratat de proiectul de față – dincolo de curiozitate și modernitate, care este realitatea din jurul consumului de droguri?

Crearea unui sistem coerent de prevenire la nivel şcolar, prin campanii de educare/informare a elevilor realizate de specialiştii Agentiei Nationale Antidrog, prin implicarea specialiştilor din şcoli în activităţi de prevenire va duce la eficientizarea maximă a proiectului.

Dima Crina, profesoară de limba si literatura română, coordonatorul proiectului


A megelőzéseket érintő projektsorozaton belül került sor iskolánkban, 2022. február 2-án a Serdülőkor függőségek nélkül című első előadásra. Az előadást az Arad Megyei Drogmegelőzési Központ munkatársa, Bișcă Florin úr tartotta a Csiky Gergely Főgimnázium IX. A és IX. B osztályos tanulóinak.

Az előadás már az elejétől interaktív módon zajlott, a jelenlévő diákok is bekapcsolódtak a beszélgetésbe és a játékokba.

Serdülőkorban a droghasználat egyrészt lázadás a körülöttük lévő világgal szemben, másrészt csupán csak a kíváncsiság, vagy lépéstartás a barátokkal is vezérelheti a kamaszt, hogy kipróbáljon egy-egy tiltott szert. Ezen a projekten belül zajló aktivitásoknak pont az a céljuk, hogy amennyire lehet, tiszta vizet öntsenek a pohárba a droghasználat kérdéskörét illetően.

Reméljük, hogy ennek a kezdeményezésnek (tanítás/felvilágosítás), a szakemberek, valamint a Nemzetközi Drogmegelőző Intézmény közreműködésével, iskolai szinten pozitív eredménye lesz.

A megkezdett projektsorozat március 10-én folytatódik, a tizedik osztályos diákok részvételével.

Nyári Melinda, nevelési igazgató, a projekt résztvevője