Öröm, élmények, életre szóló barátságok. Ez a Rákóczi tábor.

Csikys különítmény az idei Rákóczi táborban

Augusztus 22–27. között a Rákóczi Szövetség jóvoltából a Csiky Gergely Főgimnázium 10 diákja, Fekete Karolina kísérő tanárral együtt részt vett a Sátoraljaújhelyen megrendezett Anyanyelvi Táborban, ahol közel 450, erdélyi szórványvidékekről érkezett általános iskolás találkozott.

A tábor már az első percekben mindenkit elvarázsolt, a sok kedves arc és a szórakoztató játékok rögtön otthonossá varázsolták az addig ismeretlen környezetet. Vasárnapi érkezésünk után mindenkit beosztottak korosztály szerint csoportokba és attól kezdve csoportunkkal és csoportvezetőinkkel együtt vettünk részt a programokon.

Hétfő reggel az ébresztő zenét hallva rögtön felkeltünk és eltáncoltuk tábortáncunkat, majd reggelizni indultunk. A nap folyamán ellátogattunk a Magyar Nyelv Múzeumába, csapatzászlót készítettünk és indulót költöttünk, amit a későbbiekben elő is adtunk. A napot egy nagyon mókás gólyalábas előadással zártuk.

Kedden kézműves foglalkozásokon vehettünk részt, ahol nemezelhettünk, karkötőt fonhattunk és kipróbálhattuk a pirográfia művészetét is, azaz tűzzel írhattunk. Délután ellátogattunk Karosba, egy honfoglalás kori látogatóközpontba, ahol íjas lovasbemutatót néztünk, felpróbálhattunk egy lovagpáncélzatot (és meg is győződtünk róla, hogy valóban olyan nehéz mint mondják), íjászkodhattunk, karikás ostorral csapkodhattunk és különböző korabeli játékokat próbálhattunk ki. Estére kicsit már mind elfáradtunk, de ez a kedvünkre egyáltalán nem hatott ki, ugyanis táncházba mentünk, ahol jól kitáncoltuk magunkat.

Szerdára hozzánk is megérkezett a hűvösebb idő, de a szervezők gondoskodtak róla, hogy ne fázzunk. Reggeli után sokunk álma vagy rémálma válhatott valóra, hogy ellenségét vagy barátját bilincsben látja egy rendőrautóban. Ez volt a rendőrségi előadás, ahol a bilincsen kívül még kipróbálhattuk a gumibotot és golyóálló mellényt is felpróbálhattunk. Miután már mindenki kezén volt bilincs (aki szerette volna, hogy legyen), egy elsősegélynyújtó előadásra indultunk. Itt megtudtuk, hogy mi a teendő, ha valaki rosszul lesz és az újraélesztést is kipróbálhattuk egy próbababán. Ebéd után részt vettünk az „Így tedd rá!” magyar kultúra élménydélutánon, ahol népdalokat énekeltünk és népies játékokat játszottunk. Ezután élő történelemórára mentünk, majd az est fénypontja (a szó szoros értelmében!) a tűzfújó előadás volt, ahol szebbnél szebb mutatványokat láthattunk.

Csütörtökön istentiszteleten voltunk, majd pedig solymászbemutatót néztünk, ahol mi is megsimogattuk a solymot, délután pedig Ki mit tud volt. Arra minden csapat készült egy produkcióval, amit a zsűri (Rihanna és Britney Spears sátoraljaújhelyi verziója) értékelt. A napra, de inkább az egész táborra az esti bulival tettük fel a koronát, ahol mind együtt mulattunk. A buli után szomorúan döbbentünk rá, hogy a tábornak már vége és másnap mindenki hazautazik.

Végszóul csak ennyit: Köszönjük! Köszönjük Karolina tanárnőnek, hogy elkísért, köszönjük csoportvezetőinknek azt a kedvességet, amit kaptunk tőlük, és nem utolsó sorban köszönjük szépen a Rákóczi Szövetségnek a meghívást, a lehetőséget és azt a sok élményt, örömöt és szeretetet, amit ott kaptunk!