Aranyat az aranynak!

Augusztus 1­–6. között a Rákóczi Szövetség ismét meghívta iskolánk csapatát a Sátoraljaújhelyen szervezett Kárpát-medencei Középiskolás Táborba, ahol erdélyi, vajdasági és felvidéki diákokkal találkozhattunk. A tábor helyszíne az idén felújított Rákóczi Hotel, Tábor- és Rendezvényközpont volt, ahol 500 fiatal táborozott együtt.

A vasárnapi megnyitón részt vett Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, valamint Katona Flóra, a tábor főszervezője is. A helyszínre látogatott Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség államtitkára, valamint Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára. Az 500 diákot a szervezők tíz nagy csoportra osztották – mi, az aradi csoport az arany színűekhez tartoztunk –, s ebben a felállásban elkezdődött a versengés is, hiszen a nyertes csapat tortát és meghívást nyert a szövetség őszi rendezvényeinek egyikére. Pontokat különböző versenyeken szerezhettek a csapatok, így például kipróbáltuk az okosmétát, általános műveltségi és anyanyelvi kvízen vettünk részt, a Magyar Honvédség által felállított akadálypályán versenyeztünk, az utolsó napon pedig sportversenyeken mérettetett meg az állóképességünk. Kikapcsolódásképpen Polus Enikő mentálhigiénés szakember Amikor mindjárt felnőtté válsz, valamint Vass Vilmos egyetemi docens A motiváció új értelmezése című előadását hallgattuk meg. Meglátogattuk a hotel környékén lévő természeti szépségeket: sárkányhajóztunk a Bodrogon, felmásztunk a Megyer-hegyi Tengerszemhez és Füzér várához, valamint bejártuk a Magyar Kálvária stációit.

A hét végére minden csapat indulót írt és egy rövid, kb. 5 perces műsorszámot állított össze, melyet mindenki a csütörtök esti záróműsoron mutatott be. Ugyanott és ugyanakkor a nyertest is kihirdették. Az arany csapat – amely egyébként székelyudvarhelyi, zetelakai, ukrán, illetve aradi diákokból állt –, már az első estén maximalistának bizonyult, így egész héten a győzelemért küzdött. Az indulónk egyik sora is az volt, amit végül Katona Flóra, főszervező is kimondott, mégpedig azt, hogy „Aranyat az aranynak”, ezzel az arany csapatot győztesnek nyilvánítva! A tábort egy fergeteges bulival zártuk, ahol a félezer diák együtt táncolhatott a legnagyobb slágerekre.

Köszönjük szépen a Rákóczi Szövetségnek a meghívást, csapatvezetőinknek, Kamillának és Bencének a véget nem érő türelmet, és végül, de nem utolsó sorban csapattársainknak a közös élményeket!