Két csikys matematikus tehetséget díjaztak Szegeden a XVII. Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny díjkiosztó ünnepségén

Budacsek Tímea (VII. B) és Bíró Mátyás (V. A), a XVII. Bonifert Domonkos Nemzetközi Matematikaverseny döntőjén díjazott csikys diákok

Immár XVII. alkalommal hívta versenyre a matematika ifjú tehetségeit Magyarországról és a határon túlról a szegedi Bonifert Domonkos Alapítvány, az Ifjú Tehetségekért Jövőnk Érdekében Egyesület, a Bonifert Domonkos Általános Iskola és a Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelyének közössége. Az idei tanév során a négy levelező fordulóba csaknem négyszáz, III–VIII. osztályos diák kapcsolódott be. Közülük 212 tanuló Erdélyből, a Vajdaságból, a Felvidékről és Kárpátaljáról nevezett. A járványhelyzet miatt online rendezett döntőbe 150 diák jutott be, közülük ötven határon túli tanuló. A tavalyi döntőt a koronavírus meghiúsította, így a tavalyi és idei tanév döntősei együtt mérették meg magukat.

Aradról, a Csiky Gergely Főgimnáziumból öt tanuló vett részt az áprilisi döntőn:

  • Bíró Mátyás (V. A osztály, felkészítő tanára Kocsik Imre)
  • Drasztyl Dóra Veronika (V. B osztály, felkészítő tanára Kocsik Imre)
  • Anghel Orsolya (VI. A osztály, felkészítő tanára Czeglédi Csilla)
  • Budacsek Tímea (VII. B osztály, felkészítő tanára Kurunczi Andrea)
  • Nyári Tamás (VIII. A osztály, felkészítő tanára Czeglédi Csilla)

A legjobb eredményeket elért diákokat évfolyamonként jutalmazták a szervezők. 37 iskolából összesen 69 diákot és 21 felkészítő pedagógust hívtak meg a 2021. június 10-én megtartott díjátadó ünnepségre, amelynek a szegedi Szent-Györgyi Albert Agóra adott otthont.

Az anyaország minden részéből, többek között Győrből, Budapestről, Debrecenből, Pápáról, Nyírbátorból, de Aradról, Zentáról, Szabadkáról és Kolozsvárról is érkeztek tanulók, hogy átvegyék nyereményeiket.

Az első három helyezettek mellett egy külön kategóriában is hirdettek nyerteseket. Kiemelt első díjasoknak minősítették azon 15 diákot, akik a feladatok hibátlan megoldása mellett száz százalék felett teljesítettek, tehát több, elvileg különböző, hibátlan megoldást is találtak a feladatokra.

Az eredmények alapján megyénk két ifjú tehetséggel büszkélkedhet. Aradról Bíró Mátyás és Budacsek Tímea kapott meghívást erre az ünnepségre.

Bíró Mátyás 90 százalékos eredményével III. díjban részesült, míg Budacsek Tímea 120 százalékos eredményével évfolyamának első helyezettjeként kiemelt első díjban részesült, és serleget is nyert.

Gratulálunk mindegyiküknek, és további sikereket kívánunk!