Írópalánták

Anghel Orsolya, Tapasztó-Gujdár Péter és Jakab Lukács könyvillusztrációi

Az egyelőre magunk mögött hagyott online periódusban Vulpoiu Laura, iskolánk román nyelv és irodalom szakos tanára egy kreatív és érdekes projektbe kezdett a VI. A és B osztály tanulóival közösen. Arra vállalkoztak, hogy olvasókból egy rövid időre íróvá válnak és kihasználva fantáziájukat, megpróbálják az első saját könyvüket nemcsak megírni, de még illusztrálni is. Az eredmények figyelemre méltóak lettek, tehát nagyon hasznosnak bizonyult a tanárnő kezdeményezése. Következzen néhány részlet az írópalánták saját kezűleg megírt munkáiból, alább pedig néhány könyvillusztráció!

„La sfârșitul lunii ianuarie, anul curent, înainte de semestrul al II-lea, am avut Școala altfel, încă în plină pandemie, care aproape de un an ne-a închis în case. De mult eram deja acasă, în afară de începutul școlii din septembrie, când am mers la școală două-trei săptămâni, învățam online, și mă întrebam pe mine, dar și pe părinții mei, oare cum va fi anul acesta Școala altfel. Nimeni nu știa. Nici eu. Însă am rămas surprins… Profesorii erau foarte dedicați. Fiecare a găsit o soluție foarte interesantă, care m-a uimit. Am petrecut această perioadă, ca o petrecere.”

Mici secvențe din viața mea, Jakab Lukács

„Ușa roșie s-a deschis din nou, dar acum ducea altundeva. Era un tărâm foarte colorat. Și-a dat seama că a ajuns în Tărâmul Birouniei. Băiețelul simți că ceva nu este în regulă. Aproape că nici nu a pus încă picioarele în Tărâmul Birounia, dar deja a fost așteptat de un soldat creionaș.”

Imaginație, Sipos Szilárd

„Echidna este cunoscută pentru că este cel mai puternic demon al Lăcomiei și al Invidiei. Are o mulțime de puteri ascunse pe care nu le arată niciodată, doar ea le știe. De aceea oamenii o numesc »misterioasă« și »interesantă«.”

Echidna, Prințesa Egiptului Antic, Zabos Krisztina

„Era odată o vulpe săracă ce cutreiera pădurea cea verde în căutare de hrană. Venea toamna și ea nu avea nimic de mâncare. […] Ursul cel mare și bogat a văzut vulpea și i-a dat mâncare pentru 3 ani în șir. Vulpea i-a fost foarte recunoscătoare ursului și l-a întrebat cu ce îl poate ajuta sau să-i dea ceva. Dar ursul nu a vrut nimic de la vulpe. I-a spuse acesteia că el nu vrea nimic de la celelalte animale, el le dă mâncare, fiindcă a observat că nu au ce să manânce și în pădurea aceasta toți sunt prieteni, iar prietenii se ajută mereu când au nevoie unul de celălalt.”

Povești pentru copii, Bodea Róbert

„Un lucru te rog să memorezi: TOȚI AVEM PROBLEME și TOȚI SUNTEM DIFERIȚI, dar poate aceasta este frumusețea vieții noastre, să ne luptăm pentru slăbiciunile noastre și să fim tot timpul de partea celui mai puțin puternic.”

Total diferiți, Anghel Orsolya