Versenyek, élmények és jókedv a Madarak és fák napján

A Madarak és fák napján szervezett vetélkedőkön díjazott csikys kisdiákok
[Fotó: Viszhányó Aranka]

2021. május 10-én, hétfőn a Csiky Gergely Főgimnázium elemi osztályos kisdiákjai versenyekkel és virágültetéssel ünnepelték a Madarak és fák napját. Két nappal később, május 12-én az iskola udvarán közel 150 gyermek várta izgatottan a versenyek eredményhirdetését. Spier Tünde igazgató néni köszöntője után következhetett a legügyesebbek díjazása.

A legkisebbek, az előkészítősök és az elsősök rajzversenyen vettek részt. Több mint 40, madárkákat, fákat, erdőt, állatokat ábrázoló alkotás született, amelyekből a tanítók nehezen választották ki a legszebbeket. Végül első díjas Klimaszewski Anna (Előkészítő A osztály) lett, II. díjjal Tankó Dórát (I. osztály) jutalmazták, a III. díjat pedig Gallov Júlia (Előkészítő B osztály) kapta. Három dicséret is gazdára talált, Ambrus Dóra (Előkészítő B), Horváth Kincső (Előkészítő A) és Văcaru Olivér (I. osztály) követték a díjazottakat.

A második osztályosok vetélkedőjén tíz háromfős csapat mérte össze a tudását. Hét próbát kellett teljesíteniük, amelyek között volt helyesírást ellenőrző, közmondások, szólások ismeretét felmérő, gyakorlati jellegű (tojás alakú tangramból ragasztottak madarakat), kvízkérdéses a madarak és fák életéről, számítógépes feladat, amelynek keretében a fák leveleit társították terméseikkel. Az izgalmas verseny próbáit legügyesebben a II. A osztályos Pufi csapat teljesítette, melynek tagjai Balog Sára, Gál Lois Krisztina és Király Viktor. Második helyen a Kovács Mátyás, Varga Krisztián és Zsirka Dániel alkotta Csiky csapat (II. B osztály) végzett. A harmadik helyet a szintén II. B osztályos Három barát csapat foglalta el, tagjai Csiky Adél, Szabó Eszter és Teleky Lilla.

A legnagyobbak, a harmadik és negyedik osztályosok az írói tehetségüket csillogtatták meg, verseket vagy fogalmazásokat (meséket) írtak a Madarak és fák napjára. A legtetszetősebb írásnak Balogh Ádám (IV. o.) versét tartotta a zsűri, őt követte Kranowszky Nagy Szilvia (III. o.) meséje, harmadik pedig Nyári Eszter (III. o.) alkotása lett. Ambrus Anita és Böszörményi Kristóf (mindketten harmadikosok) dicséretben részesültek.

A Pro Schola Csiky Gergely Egyesület jóvoltából minden díjazott könyvjutalomban részesült, és minden résztvevő oklevelet és édességet kapott. Lészay Ildikó, az egyesület elnöke saját kezűleg készített, fát ábrázoló csokinyalókával örvendeztetett meg minden gyermeket. Köszönjük!

Alább a rajzversenyen díjazott munkákat tekinthetjük meg, illetve Balogh Ádám versét is elolvashatjuk.