Felemás zokni kihívás a Down-szindróma világnapján

Március 21-én nem csak a tavasz első napját ünnepeltük, hanem a Down-szindróma világnapját is. A kifejezés nem véletlen. Igen, ünnepeltük a sokszínűséget, az elfogadást, és a nyitottságot.

Az eredeti ötlet Stylianos E. Antonarakis görög genetikustól származik. Az első világnapot 2006-ban Svájcban tartották. 2011-ben az ENSZ közgyűlése elfogadta, hogy a következő évtől, 2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja legyen. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Miért pont ezen a napon és miért a zokni?

A dátum jelképes, mivel ha valakinek a 21-es kromoszómája triplázódik, tehát kettő helyett három van belőle, Down-szindrómával születik. Ezért lett március 21. (03.21.) a Down-szindróma világnapja, ami idén, a 21. század 21. évében még nagyobb jelentőséget kap.

És mivel a kromoszóma alakja egy zoknihoz hasonlít, a felemás zokni a Down-szindróma világnapjának a jelképévé vált. Ezért ezen a napon az emberek világszerte feltűnő felemás zoknit vesznek fel, ezzel mutatják ki, hogy elfogadják és támogatják a fogyatékkal előket.

Március 21-én, iskolánk V. A és V. B osztályos diákjai is csatlakoztak osztályfőnökeikkel együtt a felemás zokni kihíváshoz, melynek mottója magáért beszél: „a különbség kisebb mint gondolnád!” Nem vagyunk egyformák, nem is kell annak lennünk. Kívánjuk, szeretnénk, hogy ne csak ezen a napon fogadjuk el a másságot, ne csak megtűrjük, hordjuk, viseljük, hanem tudjunk mindig szeretettel és nyitott szívvel fordulni embertársaink felé.

« A 2 »