Irodalmi alakok szófelhőkben

A szerző által készített szófelhő

Február 8-án megkezdődött a 2020–21-es tanév második féléve, amely azt jelentette, hogy itt az ideje átismételni az előző félévben tanultakat. Annak ellenére, hogy csak néhány osztály térhetett vissza az iskolába, tanáraink igyekeztek az online oktatás korlátain belül is kreatív és a tanulók számára emlékezetes módokat találni a tananyag elmélyítésére.

Több osztályban is azt a feladatot kapták a diákok Rudolf Ágnes magyartanárnőtől, hogy egy kiválasztott első féléves leckét, művet átolvasás után foglaljanak 10-15 kulcsszóba, majd az internetes WordArt felület segítségével készítsenek egy szófelhőt ezekből. A szófelhő egy egyedi megjelenésű szavakból alkotott illusztráció, így a diákoknak a leckét bemutató szavak mellett a külalakra is figyelniük kellett.

Az említett felületen lehetőségünk van a szavak méretének és színének lecserélésére, illetve több betűtípus közül választhatjuk ki a számunkra megfelelőt. Az alakzatok választéka is többféle, a felület rengeteg különböző formát tartalmaz, például hajó, szív, csillag, virág stb., melyek közül kiválaszthatjuk a témánkhoz legjobban illőt, azonban arra is lehetőségünk van, hogy saját formát vagy képet használjunk fel erre. A szavakat szinte bárhogyan elhelyezhetjük az általunk kiválasztott alakzatba, így még inkább emlékezetessé tehetjük a szófelhőnket. Ezek mellett hátteret, animációt, áttetszőséget és egyéb dolgokat is beállíthatunk, majd választható formátumban (.jpg vagy .png) le is tölthetjük a készített illusztrációt.

Alább egy, a tanárnő által készített válogatást mutatunk be az elkészült szófelhőkből.