Gloria Victis 1956 – kicsit másképp

Mint az előző huszonhét évben, a Rákóczi Szövetség idén is megrendezte Gloria Victis 1956 nevű rendezvénysorozatát, amelyre a járványügyi intézkedések miatt ezúttal „egy kicsit” másképp került sor.

Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról, az eddigi évektől eltérően, idén egy félórás videó bemutatásával emlékezett meg a Rákóczi Szövetség, amelyet alább tekinthetünk meg. A Csiky Gergely Főgimnáziumban a VII. B osztály diákjai az aradi szervezet elnökével együtt emlékeztek meg a forradalom hőseiről, és tekintették meg a kisfilmet.

A kisfilm nyitójeleneteként a Himnuszt hallhatjuk, a 2019-es Gloria Victis rendezvénysorozat felvételeivel kísérve. Ezután Dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora emlékezik meg az 1956. október 22-i műegyetemi nagygyűlésről és az abból kibontakozó forradalmi eseményekről. Márai Sándor Mennyből az angyal című versét Kurucz Ádám színész adja elő, majd Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke mondja el ünnepi beszédét. A videó záró momentumaként a Kárpát-medence 56 városában élő diákok szerepelnek a Szövetség tagszervezeteit képviselve.

Íme, hogyan vélekedtek a VII. B-s diákok az idei megemlékezésről:

„A videó nagyon szép volt és legalább így meg tudtunk emlékezni az 1956-os forradalomról.” (Budacsek Tímea)

„Nagyon tetszett, mert érdekes és izgalmas volt, és olyan volt, mintha én is ott lettem volna.” (Kerekes Anita)

„Nagyon szép volt, ahogy a Rákóczi Szövetség, illetve az egész magyar lakosság visszaemlékezett az 1956-os forradalomra.” (Gyarmathy Tímea)

„Meglepett, hogy milyen sok városra terjed ki a Rákóczi Szövetség, és hogy nehezebb időkben is össze tudunk tartani.” (Bálint Anna)

[Fotó: Csonka Nikolett]