Rendhagyó október 6. Aradon

2020. október 6.: megemlékezés a Szabadság-szobornál [Fotó: Ilona János]

A járványügyi intézkedések miatt idén a szokottnál jóval kevesebben vettek, vehettek részt az október 6-i aradi megemlékezéseken. A vesztőhelyi obeliszknél szervezett rövid ünnepség, majd az arad-belvárosi római katolikus templomban a vértanúk tiszteletére tartott gyászmisét követően 18 órakor a Szabadság-szobornál gyülekeztek a megemlékező aradiak és nem aradiak.

A Megbékélés parkjában szájmaszkkal, az egymástól megfelelő távolságra elhelyezett székeken vagy a távolabbi padokon ülve követték az ünnepséget az érdeklődők. A román, a magyar és az európai himnusz lejátszása után Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök Király Árpád marosi főesperessel együtt három nyelven mondta el a Miatyánkot, majd Călin Bibarţ, Arad polgármestere, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Potápi Árpád János, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkára, illetve Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei elnöke osztotta meg gondolatait a hallgatósággal.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Zákonyi Botond, Magyarország romániai nagykövete, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Nagygyörgy Ede alezredes, Magyarország bukaresti katonai és légügyi attaséja, Iustin Cionca, az Arad megyei tanács elnöke, Gheorghe Stoian, Arad megye prefektusa, Bognár Levente aradi alpolgármester. Jelen voltak a magyar történelmi egyházak és a közélet képviselői, pedagógusok, diákok.

Az ünnepség zárásaként került sor a koszorúzásra, amely a szokotthoz képest szintén jóval visszafogottabb volt. Az Arad megyei magyar iskolák nevében Spier Tünde, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója és Bacsilla Eszter, a Pécskai 2-es számú Általános Iskola igazgatója koszorúzott.