Tanévkezdés, sok-sok kérdőjellel

Kötelező lesz a védőmaszk használata az iskolákban [Fotó: hirmondo.ro]

Vége a nyárnak, itt a szeptember, itt a tanévkezdés. De idén ez nagyon más lesz, mint a korábbi években (gyakorlatilag emberemlékezet óta) megszokott ünnepélyes esemény. És nem csak azért, mert március óta nem láttuk egymást, nem ültek a diákok az iskolai asztaloknál, nem hangoskodtak a régi épület folyosóin, nem játszottak, fociztak az udvaron, nem ugratták egymást, s nem izgultak, hogy a következő órán eszébe jut-e a tanárnak dolgozatot íratni…

Ami (egyelőre) biztosnak tűnik: hivatalosan szeptember 14-én elkezdődik a 2020–2021-es tanév. Hogy milyen formában – zöld, sárga, vagy vörös forgatókönyv, ugye, ismerősen hangzik –, az a következő héten, szeptember 7. után dől el. A Közegészségügyi Hatóságtól (DSP – Direcția de Sănătate Publică) és a Tanügyminisztériumtól kapott útmutatások alapján fogja iskolánk vezető tanácsa összeállítani azt a szabálycsomagot, amely az intézményi sajátosságokat is figyelembe véve körvonalazza a tanévkezdés menetét.

Egy felmérés szerint minden harmadik szülőnek stresszt jelent az iskolakezdés. A jelenlegi körülmények között biztosan többen vannak, akik aggódnak. Nagyon sok az ismeretlen tényező, s ez mindannyiunk részéről nagyobb figyelmet, türelmet és rátermettséget igényel.

Ha valaki a Főgimnázium épülete előtt elmegy, láthatja, hogy az udvaron nagy a felfordulás. Ahogy arról május 12-i cikkünkben részletesen írtunk, javában folyik a régi épületrész általános felújítása. Jelenleg az alagsorban, illetve az évek óta problémát jelentő fűtésrendszer cseréjén dolgoznak a munkások, de az épület rehabilitálását végző cég biztosított minket afelől, hogy az iskolai tevékenységet az ő munkájuk nem fogja zavarni.

Mi, a Csiky Gergely Főgimnázium munkaközössége és vezetősége teljes erőbedobással készülünk, s mindent megteszünk, hogy a jelenlegi helyzetből is a legtöbbet hozzuk ki. Kérem a szülőket, hogy kövessék az iskola honlapját és facebook-oldalát. Igyekszünk valós időben közölni az iskolakezdéssel kapcsolatos információkat.