Apáthy-verseny, idén online módon

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézete Apáthy István Felvételi Tantárgyversenyt szervez Biológia, valamint Ökológia és természetvédelem szakokra XII. osztályos tanulóknak és érettségi vizsgával rendelkezőknek 2020. április 25-én, szombaton, 12 és 14 óra között. A tantárgyverseny a jelenlegi, rendkívüli koronavírus (COVID-19) járványra való tekintettel, kivételesen online módon, webes felületen fog zajlani. A jelentkezőket a részletekről email-en értesítik.

A verseny, amelynek tematikáját a IX., XI. és XII. osztályos biológia tananyag válogatott fejezetei képezik, kb. 60 perces, karikázós írásbeli teszt formájában történik, elsősorban az általános biológiai tájékozódást, a fogalmak, folyamatok és összefüggések helyes megértését és különböző helyzetekben való alkalmazásának képességét méri fel. Az értékelést az egyetem tanárai végzik.

Aki megfelelően jó eredményt ér el (minimum 80 pontot a lehetséges 100-ból), felvételi vizsga nélkül és az érettségi átlag figyelembe vétele nélkül bejuthat a beiskolázási keretszámok meghatározott részére a BBTE Biológia-Geológia Karának magyar tagozatára, a 2020–2021-es tanév első tanulmányi évére, tandíjmentes (ingyenes) helyre, Biológia szakra vagy Ökológia és természetvédelem szakra (a besorolás egyik vagy másik szakra az igénylés sorrendje és az elért pontszámok alapján történik).

A versenyre 2020. április 20. (hétfő) déli 12 óráig lehet feliratkozni elektronikus postán a marta.szocs@ubbcluj.ro email-címen vagy a 0264-431858 telefonszámon (8–12 óra között). A jelentkezők iratkozáskor, vagy a már feliratkozottak legkésőbb az iratkozási időszak végéig, küldjék el elektronikusan (email) a személyazonossági igazolványuk másolatát és egy igazolást arról, hogy XII. osztályos tanulók (pl. ellenőrző könyv), amennyiben már elvégezték a líceumot az érettségi diploma másolatát, valamint a beiratkozási díj kifizetését igazoló nyugtát. Az érettségi diplomával rendelkezők jelezzék, amennyiben elkezdték egyetemi tanulmányaikat más egyetemen/szakon.

További részleteket, a verseny tematikájára vonatkozó tudnivalókat IDE kattintva találhatnak az érdeklődők.