Önismereti, karriertervezési és pályaválasztási tréning a XI. osztályokban

2019. június 26-tól kezdődően négynapos önismereti, karriertervezési és pályaválasztási tréninget tartottak a Csiky Gergely Főgimnázium XI. A, B és C osztályaiban, az országos R.O.S.E. (Romanian Secondary Education Project) pályázat keretén belül. Iskolánkban ez a projekt a „Fii B.A.C.: Bun, Ambitios, Competent”, azaz „Légy jó, ambiciózus és kompetens” címet viseli és a 295/SGL/RII/01.10.2018 számmal vesz részt az országos R.O.S.E. hálózatban.

A három osztály különböző trénerekhez kapcsolódott, a tréningek napi hat órát tartottak. A XI. C osztály trénere Ajtay Janka, a Prisma Group egyik munkatársa volt, aki nagyon közvetlen személyiség. Könnyen megjegyezte a diákok nevét is, a szabály a tréningen pedig az volt, hogy tartsuk tiszteletben azt, amikor valaki beszél, és figyeljünk oda egymásra.

Sokat beszélgettünk és játszottunk. A beszélgetések során sikerült osztálytársainkról több dolgot is megtudni, illetve elgondolkodtunk azon is, hogy mivel szeretnénk foglalkozni a jövőben, legyen az érettségi vagy egyetem utáni élet. Többféle játék is sorra került, pl. mindenki kedvence közé sorolható volt az a bizonyos „székes játék”, vagyis hogy születési dátum szerint kellett felsorakozni a székeken egymás mellett úgy, hogy nem léphettünk a földre, hanem kizárólag a székeken volt szabad lépkedni. Élvezetes volt, mert megtanultuk közben, hogy mi is az a csapatmunka, s azt, hogy nem hagyjuk a másikat leesni a jó érdekében. Különböző szakmákról szóló játékok is voltak; stratégiai játék, mely során mindössze 10 perc állt rendelkezésünkre ahhoz, hogy megbeszélhessük azt, hová lehet lépni a labirintusban úgy, hogy mindenki kijuthasson s megjegyezze a lépéseket, illetve készítettünk Ikigai-t is.

A tréning célja az volt, hogy jobban megismerjük önmagunkat, megtaláljuk a bennünk rejlő tehetséget, és hogy lassan-lassan sikerüljön eldöntenünk, mire is lehetünk képesek az életben.

A tréning végén mindenki véleményét figyelembe vették arról, hogy mi volt érdekes/jó és mi volt kevésbé érdekes. Hasznos dolgokkal gyarapodtunk, önismeretünk is bővült, s ezt köszönjük a trénereknek!