Utazás a Föld legmélyebb pontjára

Nagyon magasról nagyon mélyre… A magasban keringő Nemzetközi Űrállomásról (lásd a Kilátó rovatot) ugrás a mélybe, a legmélyebbre, ahová csak süllyedhetünk a Földön. Igen, a Mariana-árokba, amely a Csendes-óceán délnyugati részén, Japán és a Fülöp-szigetek közelében helyezkedik el.

A kockázatos utazást idén többen is megkísérlik majd. Richard Branson, a Virgin Group óriásvállalat milliárdos tulajdonosa az egyik, aki a Virgin Oceanic nevű projektjével nemcsak a földi óceánok öt legmélyebb pontjára való merülést célozza be, hanem a mélytengeri turizmust is be kívánja indítani. Az alábbi videón a Graham Hawkes mélytengeri mérnök és tengeralattjáró-dizájner által tervezett, repülőgéphez hasonlító batiszkáf (egyelőre csak elképzelt) merüléséről készített animációt láthatjuk.

Bransonnak azonban riválisai is vannak, többek között James Cameron filmrendező, aki a saját maga által tervezett, szintén furcsa kinézetű, függőleges állású egyszemélyes tengeralattjárójával, a Deepsea Challengerrel már a próbamerüléseken is túl van. Nagy versengés van tehát kibontakozóban odalent. Érdemes lesz figyelni a következő hónapokban a mélytengeri híreket.
A tervezett merülésekről több helyen is részletesebben olvashatunk, például itt, vagy akár itt is.