„A legnagyobb Gólyashow!”

golyabal_2018_sav

Ez volt a címe a Csiky Gergely Főgimnázium idei gólyabáljának, amely a „The greatest Showman” (A legnagyobb showman) című film köré épült fel és idén ismét az Aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban került megrendezésre, december 3-án. 

Az amerikai zenés film központi témája egy különleges cirkusz, Phineas Taylor Barnum legendás Barnum cirkusza. A cirkusz témája ihlette, káprázatosan feldíszített színpadon elsőként Ilona János tanár úr (a későbbi műsorvezető) tűnt fel Barnum, a cirkuszigazgató szerepében igazi táncos show-t adva elő a film főcímdalára. Majd bekapcsolódtak a tizenkettedikes diákok is, tánccal megelevenítve egy cirkuszi forgatagot, végül átadva a teret a főszereplőknek, a kilencedikes gólyáknak, akiket már pontoztak is ebben a műsorszámban, mégpedig a tánctudásukat, ritmusérzéküket mérték föl. A tánc koreográfiáját Mezei Evelin és Spier Szilvia XII. A osztályos tanulók állították össze.

Az alkalomhoz illő, cirkuszi színes kavalkádra hasonlító öltözékükben a gólyák további 5 próbatételen keresztül uralták a színpadot. Első megmérettetésük a különprodukció volt, amit 2-5 személyes csapatokban adtak elő, de személyenként pontozta a zsűri. Fontos szempont volt, hogy lehetőleg a témához kapcsolódjon a különprodukció is. A kvízkérdések során azt mérték fel a szervezők, hogy a gólyák mennyire végezték el a „házi feladatot”, azaz mennyire ismerték a filmbéli karaktereket és történéseket.

Izgalmakban nem volt hiány a következő versenyszám alatt sem, amelyhez vattapamacs, krém és egy kis ügyesség is szükséges volt. A színpad elején és hátulján elhelyezett asztalok között kellett minél több vattapamacsot átjuttatni a kezek használata nélkül, oly módon, hogy az orrukat krémbe mártották, majd így próbálták hozzárögzíteni a vattapamacsot és letenni a másik asztalon. Az árgus szemmel figyelő és pontozó tizenkettedikesek erre mindössze 2 perc időt hagytak, de az ügyes gólyák legtöbbjének sikerült 10-14 pamacsot is átjuttatni.

Ha a gólyák azt gondolták, hogy a nehezén túl vannak, nagyot tévedtek, mert az ezt követő produkció volt csak igazán bonyolult. A színházi produkciókhoz szükséges mimikát, rögtönzést igénybe véve 5 fős csapatokban egy-egy szituációt kellett folytatniuk egy előre megadott bevezető helyzetből kiindulva: Lakatlan szigeten, Párterápia, A mennyország kapuja előtt, Dolgozat előtt, Fegyelmi tárgyaláson. Ráadásul valamennyi gólya az általa húzott tulajdondság (szenvedélyes, dühös, unott, ingerült stb.) szerint kellett hogy eljátssza a szerepét.

Az utolsó próbatételhez érkezve a szervezők úgy gondolták, hogy a gólyáknak a nagy izgalom hatására sürgősen egy kis szénhidrát-bevitelre van szükségük, ezért egy-egy csomag keksszel érkeztek a színpadra. Fel is csillant volna gólyák szeme, ha a műsorvezető nem közli a kegyetlen szabályokat. Akkor lehet enni a kekszből, ha ezt a homlokukról a szájukba az arcizmok és a fej finom mozgatásával le tudják juttatni, kéz használata nélkül. (Ezt kísérletező kedvű olvasóink is nyugodtan kipróbálhatják, de nem árt, ha seprűt, lapátot is jó előre bekészítenek … J )  Az elsőre lehetetlennek tűnő próbát tízen teljesítették, és lehet, hogy még további sikerek is születtek volna, ha nem állítják le a próbát a szervezők, mert pont csak az első 10 versenyzőnek járt.

Aztán hátra volt még a gólyaeskü, amire gólyáink a fáradtságtól már nemigen figyelhettek oda, különben hogy is fogadhattak volna meg olyasmit, például, hogy nem fognak a dolgozatoknál puskázni, sem a vécén cigizni, de ami ennél is hihetetlenebb, hogy 10-est írnak majd a biológia teszten??!!

A zsűri – Ruja Ildikó angol- és magyartanár, a Csiky Gergely Főgimnázium nevelési igazgatója, Erdei Emese testnevelés tanár, Vékony Zsolt József református lelkipásztor, iskolánk protestáns hitoktatója, Veres Krisztina, a Tracon Electric Kft. igazgatója, Szabó Eleonóra, az Esac Design Kft. igazgatója, Sáfár Boglárka (X. A), a tavalyi gólyakirálynő és Ádámcsek Nándor (X. C), a tavalyi gólyakirály – elvonult pontszámokat összesíteni, a gólyák is elegáns ruhát ölteni, közben pedig a közönség különprodukciókat láthatott. Elsőként a Lost in Reality nevű együttes lépett fel három zeneszámmal, utánuk a Tango Evolution tánccsoport salsát táncolt, végül egy ügyes mazsorettes kislány, a harmadik osztályos Kiss Zita kellékes szóló száma következett, természetesen a cirkusz témájában.

Elérkezett a várva várt pillanat is, az eredményhirdetés. Elsőként a weblapos népszerűségi szavazás nyerteseit ismerhettük meg, azaz Ménesi Viviennt és Back István Leventét (IX. A). A diáktanács által szervezett Gólyahét két győztese Andó Nándor Örs és Spier Alexandra (IX. A) lett.

Az idei gólyabál győzteseit Ruja Ildikó, a zsűri elnöke hirdette ki: az első helyen Mureșanu Erika (IX. A) Andó Nándor Örs (IX. A) végzett, tehát ők lettek a nyertes gólyák, a II. helyen Ménesi Vivienn (IX. A) és Back István Levente (IX. A), a III. helyen pedig Ormos Alex (IX. B) és Lacsán Zsófia (IX.C) végzett.

Gratulálunk a győzteseknek és minden gólyának, köszönet a szervezőknek! Ügyesek voltatok!

[Fotó: Fodor Tímea, Kurunczi Ferenc]

« A 3 »