Erasmus+ projekttel az Egyesült Királyságban (II. rész)

erasmus_anglia_ii_sav

Ahogy ígértük, beszámolunk az Egyesült Királyság Wales tartományában való tartózkodásunk második hetéről is. (Az első hétről március végén írtunk.) Walesbe iskolánk Let’s Benefit című Erasmus+ projektjének köszönhetően juthattunk el. A projekt célkitűzése, hogy kéthetes külföldi szakmai gyakorlatot biztosítson tíz-tíz, a X–XI. évfolyamon közgazdaság-, illetve turizmus osztályban tanuló diák számára. 

A turizmus szakon tanuló diákok szakmai gyakorlata az angliai Rhos on Sea, Colwyn Bay-ben (Manchaster környékén) 2018. március 10–25. között valósult meg. Szállásunk a szomszédos Llandudno településen volt.

Előző beszámolónkat a vasárnapi chesteri kirándulásunkkal zártuk, amelyről további képeket mostani beszámolónk végén lehet megcsodálni. A festői kisvárosba tett látogatásunk méltó lezárása volt az első walesi hetünknek és lélekben felkészültünk egy új, mozgalmas hétre.

Hétfőn, március 19-én, a Llandrillo Menai egyetem utazási irodájában folytattuk a szakmai gyakorlatot. Délelőtt az iskolában gyakorlatoztunk és turizmussal kapcsolatos előadásokon vettünk részt, mint például a Wales turizmusát bemutató interaktív előadássorozat, valamint a British Airways légitársaságot és az utaskísérők életét elemző előadás. Az irodában turisztikai csomagok összeállításával és foglalások lebonyolításával foglalkoztunk. A kommunikáció angol nyelven folyt, így lehetőség adódott az angol tudásunkat is elmélyíteni.

Délutánonként a környék turisztikai nevezetességeit mutatták meg nekünk, így a hét folyamán ellátogattunk a Penryhn kastélyba, ahol a norman stílusjegyeket figyelhettük meg, gyönyörűen berendezett korabeli szobákat, festményeket csodálhattunk. A leglátványosabb azonban a sok kőfaragás volt mindenfelé: a mennyezeten, a lépcsőknél, a falakon. Az idegenvezető elmondta, hogy a kastély csupán tíz év alatt készült el a végleges formájában, minden díszítéssel együtt. Ez hihetetlennek tűnt számunkra. A kastély udvarán gőzmozdony kiállítást csodálhattunk meg.

A következő délutánt a Bodnant Garden botanikus kertben töltöttük, ami egy jellegzetes angol udvarházat és annak kertjét mutatja be 8 hektáron. A Porchin és McLaren családok létesítették 1949-ben és halálukig gondozták, majd az állam vette át és jelenleg önkéntesek foglalkoznak a karbantartásával. Itt található az ország legnagyobb rhododendron gyűjteménye, 42 fafajta, valamint több száz cserje-, virág- és növényfajta.

Következő állomásunk a XIII. században épült Caernarfon kastély volt, az egyik legimpozánsabb középkori építmény az Egyesült Királyság területén, amelyet I. Edward angol király építtetett, miután elfoglalta Walest.

Házigazdáink elmesélték, hogy ők nem különösebben kedvelik I. Edwardot és emlékét, hiszen ő leigázta a walesieket, akik viszont még ma is őrzik nyelvüket és minden felirat kétnyelvű az egész tartományban. Azt is megtudhattuk, hogy itt koronázták walesi herceggé Charles herceget.

Egyik nap ellátogattunk az ország leghosszabb nevű településére, amit a walesiek kizárólag azért találtak ki, hogy vonzzák a turistákat. Ez a település: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. A név jelentése: „A vörös barlangi St. Tysilio melletti sebes örvény közelében levő fehér mogyorófák völgyében fekvő Szűz Mária templom”. (The church of St. Mary in the hollow of white hazel trees near the rapid whirlpool by St. Tysilio’s of the red cave)

Pénteken egy kis tudásfelmérés után kézhez kaphattuk a részvételi oklevelünket és az Europass Mobility dokumentumot, amely bizonyítja, hogy részt vettünk a kéthetes szakmai gyakorlaton és amelyet egész Európában elismernek.

Nagyon gyorsan eltelt a két hét, rengeteg új dolgot láthattunk, tanulhattunk és tudásunkat gyarapíthattuk. Hálásak vagyunk az Erasmus + -nak, hogy mindez megadatott nekünk! És nem utolsó sorban köszönjük kísérő tanárainknak, Tóthpál Renátának és Hasas Paulnak, hogy ez idő alatt támogattak minket és segítettek nekünk! Köszönünk mindent!

[Fotó: Tóthpál Renáta, Cercel Sabrina]

« A 3 »