57 újdonsült felnőtt az iskolánkban – Az idei szalagavatóról, fotókkal, videóval

szalagavato_2017_sav

Egy hűvös, de annál izgalmasabb késő őszi napon került sor a Csiky Gergely Főgimnázium idei végzős diákjainak szalagavató ünnepségére. November 20-án, hétfőn délután 57 tizenkettedikes diák szimbolikus felnőtté válásának lehettünk tanúi az aradi Ioan Slavici Klasszikus Színházban.
(Sok jó fotó készült, ezeket nem egy, hanem három sorozatban mutatjuk be. – Szerk.) 

A műsort az előző évekhez hasonlóan idén is az iskolánk néptánccsoportja nyitotta igazán „pörgős” magyarózdi és szászcsávási táncokkal, Sztankó Károly koreográfiája alapján, majd Mester Zsófia és Kecskés Lóránd XI. A osztályos tanulók kalotaszegi táncát láthatta a közönség.

Műsorszámok a szalagavatón
[Fotó: Fodor Tímea, Horga Annamária, Ilona János, Zsámbok Zoltán]

« A 5 »

Ezután iskolánk igazgatója, dr. Muntean Tibor köszöntötte a végzősöket. A történelemből merített példákkal érzékeltette a szalag jelentőségét, Nagy Sándor híres gordiuszi csomójától, a lovagkor Angliáján, a Térdszalagrend kialakulásán át egészen a matematikai kuriózumként jelentkező Möbius-szalagig, amelynek egyetlen oldala és egyetlen éle van. Beszédében kiemelte, hogy a fiatalokat ne a mások véleménye érdekelje, hanem a múltat hátrahagyva, bátran hozzanak létre valami újat. Péró Tamás, az RMDSZ Arad megyei szervezetének ügyvezető elnöke arra figyelmeztette a végzős diákokat, hogy a magyarságunkat nem megőrizni, hanem sokkal inkább megélni kell, mert ez a megmaradásunk kulcsa.

Az ünnepi beszédek után a tizenegyedikesek produkciói következtek. Előbb egy-egy vicces kisfilmben ismerkedhettünk meg a végzősök gyermekkori és mai arcával, majd a XI. A osztály (osztályfőnök: Páll Mária) A tánc evolúcióját mutatta be, az 1920-as évektől egészen máig. A koreográfiáit a diákok készítették. A XI. B osztály (osztályfőnök: Hasas Paul) a huszonegyedik századi turistákat (legalábbis azok egy részét) parodizálta, majd dalra is fakadt. Szólót énekelt Feier Melinda, gitáron kísérte Vékony Zsolt protestáns hitoktató. A XI. C osztály diákjai (osztályfőnök: Tóthpál Renáta) Erkel Ferenc zenéjére összeállított palotás tánccal léptek fel, amelynek koreográfiáját Olasz Angéla tanárnő készítette, majd verssel és dallal köszöntötték végzős diáktársaikat. Szólót énekelt Csiszár Réka, gitáron kísérte Andó Viktória és Balogh Fábián. A műsorszámok sorát Köteles Nikolett és Simpf Angelika XI. A osztályos tanulók dala zárta.

A szalagtűzés ünnepélyes percei
[Fotó: Fodor Tímea, Horga Annamária, Ilona János, Zsámbok Zoltán]

« A 5 »

És elérkezett a várva várt pillanat! A három végzős osztály ünnepi ruhában sorakozott fel a színpadon, hogy elkezdődjék a hivatalos nagykorúsítás ceremóniája. Felnőtté válásuk megpecsételéseként osztályfőnökeik feltűzték a bordó színű szalagot a végzős diákokra és egy-egy szál vörös rózsával is köszöntötték őket. Érdekes egybeesés: mindhárom végzős osztálynak két-két osztályfőnöke volt az elmúlt négy év alatt, így a XII. A-soknak Drasztyl Andrea és Lehoczky Attila, a XII. B-seknek Bencsik Anca és Lévai Ildikó, a XII. C-seknek pedig Pálfi Anett és Rudolf Ágnes tanárok tűzték fel a szalagot, illetve adták át a rózsaszálat.

Az est megkoronázása az évfolyamkeringő volt, amelynek eleganciáját növelte, hogy a lányok fehér báli ruhában, a fiúk pedig sötét mellényben, csokornyakkendőben táncoltak. Nem volt hiábavaló a sok próba, a keringő tökéletesre sikerült. A koreográfiát iskolánk egykori diákja, Murvai Dávid készítette.

A műsor végeztével a szülők, rokonok, barátok és ismerősök virággal köszöntötték a végzősöket, ám a diákok számára az est itt még nem ért véget. A tizenegyedikesek szervezésében a Jelen Házban éjfélig tartó táncos mulatságra került sor, ahol bálkirálynőt és bálkirályt is választott a három tanárból és hat diákból álló zsűri. Az idei bálkirálynő Pattus Dorottya (XII. A), a bálkirály pedig Mikó Erik (XII. B) lett.

Minden tizenkettedikes diáknak szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk!

A végzősök keringője és maturandus-bál a Jelen Házban
[Fotó: Fodor Tímea, Horga Annamária, Ilona János, Zsámbok Zoltán]

« A 3 »

László Ferenc videója a csikys végzősök keringőjéről, a 2017. november 20-i szalagavatón

Egy hozzászólás a(z) “57 újdonsült felnőtt az iskolánkban – Az idei szalagavatóról, fotókkal, videóval” bejegyzéshez

Hozzászólások lezárva.