„Élni kell! Az életet soha ne spóroljátok meg!” – Író-olvasó találkozó kortárs szerzőkkel

karacsonyi_papp_sandor_sav

A Pro Move Arad Egyesület egy különleges eseménnyel készült a magyar nyelv napja alkalmából. 2017. november 16-án két ismert és elismert kortárs szerző látogatott el iskolánkba egy író-olvasó találkozóra, mégpedig Karácsonyi Zsolt aradi születésű költő, műfordító és Papp Sándor Zsigmond szatmári születésű író, újságíró. 

Az esemény házigazdája, Pataky Lehel Zsolt újságíró, rádióriporter, maga is jó kapcsolatot ápol a meghívottakkal, és talán épp ezért volt az egész beszélgetésnek oldott, barátias hangulata. Amint kiemelte, azért éppen aradi születésű és Aradhoz kötődő kortárs szerzőket hívott meg erre az alkalomra, mert napjainkban a legtöbb továbbtanulni készülő végzős „divatszakmákat” keres és választ, így sokszor fel sem merül a magyar nyelvhez kötődő szakma, szakirány mint választási lehetőség.

Papp Sándor Zsigmond is megerősítette ezt, mi több, elárulta, hogy ő maga sem volt ezzel másképp. Szülei fogtechnikusi pályára szánták, hiszen a családban többen is ilyen téren lettek sikeresek. Ő el is kezdte a tanulmányait itt, Aradon, de mivel nem az ő választása volt ez a szakma, hamar rájött, hogy nem ilyen téren tud majd karriert építeni, s inkább „hazatért” a magyar nyelvbe, és elkezdte kiépíteni a maga útját.

Karácsonyi Zsolt is kereste önmagát. Kollégája, Papp Sándor Zsigmond jellemzése alapján: „Ő volt a világ legszabálytalanabb diákja. Látszott rajta, hogy dolgozik benne a tehetség, csak azt vártuk, mikor tör ki belőle”. Eleinte ő maga sem tudta, merre induljon, ezért különféle találkozókra járt, több lap szerkesztőségének is tagja volt, könykiadásban is dolgozott, jelenleg pedig egyetemen is tanít. 8 könyve és 10 műfordítása jelent meg eddig, melyekhez ő a kezdeti kalandokat létfontosságúnak tartja, hiszen „a jó művek, alkotások és maradandó mondatok, versek csak az élettapasztalatnak köszönhetően születnek”. Mindketten kihangsúlyozták: nagyon fontos, hogy megéljünk minden pillanatot és lehetőséget, ami nekünk adatik, és magunk találjuk meg a szenvedélyeinket, az utunkat és ennek irányát.

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »