Együtt a történelem és a zene országútján – Vendéglátókként a Határtalanul pályázatban

pecsiek_aradon_sav

A Határtalanul program keretén belül iskolánk kórusa és a IX. A osztály tavaly novemberben Pécsett és Budapesten járt. Idén május 25–28-án viszont rajtunk volt a sor, hogy megmutassuk a Pécsi Református Kollégium diákjainak városunk nevezetességeit. 

Csütörtökön, érkezésükkor, dr. Muntean Tibor igazgató úr rövid köszöntője és várostörténeti kiselőadása után a vendégek megnézhették a tavaly készített rövidfilmet iskolánkról és városunkról. Ezután rögtön sportvetélkedőkkel indult az együttlét. Az aradi és pécsi diákok közösen vettek részt futball- és röplabdameccseken.

A pályázat egyik izgalmas tevékenysége a szelfivadászat volt már Pécsett is. Ezt folytatva, mi is készítettünk nekik néhány szelfifüzetet, mely a diákság szemszögéből láttatja Arad nevezetességeit. Az Iskola másként héten elmentünk a kijelölt helyszínekre, elkészítettük a képeket/szelfiket, majd ezután jött a dolog nehezebb része: a füzetek megszerkesztése. Most, a vendégek itt tartózkodásakor, négy csoportot alkottunk csikysek és refisek vegyesen, hiszen így könnyebben mozoghattunk, és érdekesebb is volt így bejárni a várost. A négy csapatot kalauzoló IX. A-sok külön-külön kiscsoportos munkával szerkesztették meg a füzeteiket, s miután ezeket átnyújtottuk a pécsi dákoknak, elindultunk a városba, hogy együtt is megnézzük a város nevezetes épületeit, emlékműveit és helyszíneit. Az ekkor készült szelfik egy újabb füzetbe kerülnek majd bele, melyben a mi és az ő képeik is egyaránt benne lesznek.

Vendégeink, meglepetésünkre, érkezésük előtt alaposan utánanéztek azoknak a helyszíneknek, melyeket érdemes Aradon megnézni, és külön kérték, hogy olyan helyekre is elmenjünk, melyeket nem szerkesztettük bele a szelfifüzeteinkbe. Ezenkívül ők bejárták Arad környékét is: voltak Máriaradnán és Világoson, a Bohus kastélyban, a szőlősi síkon és Temesváron. A Pécsi Református Kollégium Helikon-díjas kórusa énekkel tisztelgett a fegyverletétel helyén, az aradi vértanúk obeliszkjénél, sőt a vasárnapi ünnepi istentiszteleten is az arad-belvárosi református templomban. A pécsi diákok Vajdahunyad felé folytatták útjukat, majd Magyarrégenbe és Szebenbe is ellátogattak. Őszintén reméljük, hogy tetszett nekik a városunk és nemsokára újra találkozhatunk velük.

[Fotó: a IX. A osztály diákjai]

« A 2 »