Örömünnep, mérföldkő és előre tekintés – Szalagavató 2017

matura_szinhaz_sav

„Örömünnepet ültök most, és örömünnepet ülünk mi is, akik itt vagyunk veletek: szülők, hozzátartozók, tanárok, diáktársak. Mérföldkőhöz érkeztetek, s ilyenkor az ember elengedhetetlenül visszatekint az addig megtett útra, ugyanakkor előre is néz, az előtte álló pályaszakaszra. 18 év van mögöttetek, számtalan szép emlékkel, sok kedves arccal. Amikor pedig előre tekintetek, csak néhány lépésnyire látjátok határozottan körvonalazódni az utat… a többi bizonytalan. Ez félelemmel tölthet el, de bátorítson benneteket annak tudata, hogy akik itt vannak most mellettetek, nemcsak eddig kísértek el, hanem a továbbiakban is ott állnak majd, hogy segítségül legyenek, ha támaszra, útmutatásra van szükségetek.” Így köszöntötte végzős társait Zsámbok Emese (XI. A) és Pap Dániel (XI. B), a Csiky Gergely Főgimnázium idei szalagavató ünnepségének két műsorvezetője 2017. április 19-én, szerdán este az aradi nagyszínházban. 

muntean_tibor_igazgatoSzülők, nagyszülők, testvérek, hozzátartozók, barátok és ismerősök, no meg a „főszereplők”, az ünnepeltek gyülekeztek a szokatlanul hideg tavaszi estén a színház nagytermében. Kevéssel 18 óra után emelkedett fel a függöny, és nyitó produkcióként iskolánk néptánccsoportja kalotaszegi legényest, csárdást és szaporát mutatott be Sztankó Károly néprajzkutató, néptáncoktató koreográfiájában. Utánuk dr. Muntean Tibor, a Csiky Gergely Főgimnázium igazgatója lépett színpadra és a házépítés könnyen érthető, mégis nagyobb távlatok felé mutató hasonlatával üzent a felnőttkor küszöbére érő fiataloknak: „Építsétek fel, lehetőleg a szülőföldeteken, azokat a házakat, melyekben majd jól fogjátok érezni magatokat, amelyek hirdetni fogják – éppen úgy, ahogyan elődeink házai is hirdetik –, hogy mi itt voltunk, itt vagyunk, és lehetőleg itt leszünk évszázadok múlva is.”

rudolf_anna_jozsa_tamas_duettAz Ismerős Arcok együttes Nélküled című énekét Rudolf Anna és Józsa Tamás (XII. A) adta elő, majd Horváth Levente, az Aradi Munkaerő és Foglalkoztatási Ügynökség aligazgatója biztatással és a felnőttkor felelősségeire való figyelmeztetéssel fordult a végzősökhöz. Hajrá, Csiky! – ez már a XI. B osztályosok jelenetének volt a címe. A sporttal, mozgással (mazsorettezéssel!), meditációval (!!) és a tanulással (vagy inkább annak hiányával!!!) kapcsolatos műsorszámot Lévai Ildikó és Czeglédi Csilla tanárnő betanításában (és aktív részvételével) láthattuk. Paródiával érkezett a XI. C osztály is. Jelenetükben azt mutatták be, hogy milyen változásokat okozna, ha néhány tanügyi törvényjavaslat – pl. heti 4 tornaóra, interdiszciplináris érettségi, kombinált irodalmi–biológiai–földrajzi–fizikai tételekből – érvénybe lépne. (Csudálatos volna!…)

A felnőtté válásról szólt a XI. A osztály zenés-táncos jelenete, ahogyan Máthé Noémi és Rudolf Anna (XII. A) duettje (Deana Carter: Once Upon a December), illetve Rudolf Anna magánszáma is (Emeli Sandé: Read All About It). Sötétségben, csak a fehéren világító kesztyűk mozgásából épült fel a tizenegyedikes lányok egy csoportjának Jelbeszéd című produkciója, Demjén Ferenc Honfoglalás című dalának zenéjére, Rudolf Ágnes és Lévai Ildikó tanárok (és osztályfőnökök) koreográfiájában. szalagtuzesA műsorszámok sorát Ruscsánszky László (XII. C) néptánca, egy lőrincrévi pontozó zárta le, majd az ünnepség fénypontja, a nagykorúságot jelképező szalagok feltűzése következett. Nyári Andreának, a XII. A osztályfőnökének Búza Róbert, Rogoz Mariannának, a XII. B osztályfőnökének Balogh Dávid, Szente Gabriellának, a XII. C osztályfőnökének pedig Miculan Vlad tűzte fel a szalagot, majd, névsor szerint, az osztályfőnökök avatták felnőtté tanítványaikat.

keringoAz est fénypontja ezúttal is a végzősök keringője volt. Christina Perri A Thousand Years című énekére Murvai Dávid, iskolánk volt diákja készített koreográfiát (Erdei Emese tanárnő ötleteinek felhasználásával is), a közönség pedig hálás tapssal jutalmazta a nagyszerű táncot. A függöny legördülése után a színház előcsarnokában még igen nagyszámú fénykép készült az ünnepi ruhába öltözött végzősökről, akik később a Jelen házban folytatták az ünneplést, a maturandus bálon. Közben ott egy öttagú zsűri árgus szemekkel figyelte a bálozókat, s előre megbeszélt szempontok alapján bálkirálynőt és bálkirályt választott. Ennek kihirdetésére valamivel éjfél (s az igen szépen díszített maturandus-torta felvágása) előtt került sor: Bartha Alexandra (XII. B) lett a bálkirálynő, Csomós Roland (XII. A) pedig a bálkirály. Őszintén gratulálunk nekik, ahogy az összes idei végzős csikysnek is! Örüljetek a felnőttkornak, tanuljatok még sokat (nem csak az érettségiig!), és legyetek jók! Ha tudtok.

[Fotó: Ilona János, Horga Annamária] [A két fotósorozat között a végzős keringőről László Ferenc operatőr által készített videofelvételt is megtaláljuk!]

Szalagavató ünnepség a színházban

« A 3 »

 

 

Maturandus bál a Jelen házban

« A 2 »

 

2 hozzászólás a(z) “Örömünnep, mérföldkő és előre tekintés – Szalagavató 2017” bejegyzéshez

  1. A szervező brigádnak köszönjük, hogy ilyen jól összehozták nekünk ezt az ünnepséget, a weblapos kollégáknak pedig köszönjük a dokumentációt! 😀

Hozzászólások lezárva.