A zsinagóga felfedezése

zsinagoga_10a_10c_sav

Félreértés ne essék, természetesen csak mi, a X. A és X. C osztály tanulói fedeztük fel magunknak az aradi neológ zsinagógát március 24-én, péntek délelőtt. Back Mária és Vékony Zsolt vallástanárok kíséretében látogattunk el oda az Iskola másként hét utolsó napján. 

Puskel Péter újságíró, helytörténész várt minket a reformátor Chorin Áron (1766–1844) főrabbisága idején, 1834-ben épült zsinagóga előtt. A klasszicista stílusú épület a zsidó hitközösség kétemeletes épülettömbjébe ékelődik be, mivel akkoriban nem engedték, hogy egy zsinagóga kívülről is megtekinthető legyen. Föléje emelkedik egy kupola is, amely az utcáról szintén nem látható.

Építésének idején 9000 zsidó élt Aradon, akik teljes mértékben magyarnak vallották magukat, napjainkban viszont már csak 300-an élnek itt. Puskel Pétertől azt is megtudhattuk, hogy az aradi neológ zsinagógának nincs saját rabbija, ezért nagyobb és fontosabb ünnepekkor más településről, városból, esetleg más megyéből érkezik ide rabbi. Néha koncertek helyszínéül is szolgál az épület. A Csikybe való visszatérés előtt az ortodox zsinagóga és a volt zsidó (2-es) számú iskola épületét is megtekintettük.

[Fotó: Zsámbok Zoltán]

« A 2 »