Répahúzástól a hálózatok tudományáig – Iskola másként kaleidoszkóp II. (kedd–csütörtök)

iskola_maskent_kaleidkoszkop_2_sav

Az Iskola másként hét csikys eseményeiről egy sor részletes beszámoló jelent már meg és fog még megjelenni. Alább csak röviden utalunk néhány más rendezvényre, tevékenységre. 

Március 21-én, kedden a hagyományos néptáncoktatás helyett vidám népi játékokat tanított Sztankó Károly magyar–néprajz szakos tanár, koreográfus a Csiky Gergely Főgimnázium elemi osztályos tanulóinak. Hangos kacagástól visszhangzott a díszterem, miközben a kicsik „répát húztak”, illetve „nappal és éjszakát” játszottak. (Amikor a kicsik a „nappal” szót hallják, akkor szabad mozogniuk, járkálniuk ide-oda, de amikor elhangzik az „éjszaka” szó, akkor hirtelen mozdulatlanná kell válni.)

« A 2 »

Szerdán egyházi könyvek és kegytárgyak kiállítása nyílt az iskola könyvtártermében. Back Mária katolikus és Vékony Zsolt protestáns vallástanár egy valóban gazdag összeállítást mutatott be az általános iskolás diákoknak, s közben sok érdekes történetet is mesélt a többnyire saját tulajdonukat képező könyvekről és tárgyakról. A kiállítás bővebb ismertetésére visszatérünk.

« A 2 »

Csütörtökön a XI. A osztály egy nem szokványos informatikaórán vett részt. Az erdélyi származású, egy ideje már amerikai egyetemeken oktató és kutató Barabási Albert László fizikus, hálózatkutató híres könyvéről, a Behálózva című tudományos bestsellerről tartott bemutatót Ilona János informatikatanár. Közben sok érdekes kérdés is érkezett, így remélhető, hogy az internethez, a biológiához, az orvostudományhoz, sőt a társadalmi kapcsolatok leírásához is szorosan kötődő érdekes hálózattudományi fogalmak legalább egy része megmarad a diákok emlékezetében. Alább az órán használt Prezi-alapú vetítést is megtekinthetjük.

Az egészséges táplálkozásra irányítva a figyelmet gyümölcssalátát készített a IX. C osztály csütörtökön. Az általuk készített salátákból még a pedagógusokat is megkínálták. Szerk. megj.: nagyon finom volt, jövőre is kérünk!

Szintén csütörtökön, a diákokkal együtt végzett sokféle tevékenység után a még az iskolában lévő tanárok is picit kikapcsolódhattak. Rudolf Anna iskolapszichológus egy kisebb halom társasjátékot ajánlott nekik kipróbálásra, és ők nem is kérették magukat sokáig. Blokus, Qwirkle, Reversi, Speed Cups, Mastermind, Quarto, Sogo stb. Ismerősek ezek a társasjátékok? Ha nem, akkor sürgősen pótolni kell a mulasztást, megéri! A szabályokat Rudolf Anna bárkinek villámgyorsan elmagyarázza, csak győzzük őket megjegyezni.