Háromnapos pályaválasztás és karrier tréning a Csiky Gergely Főgimnáziumban

palyavalasztas_karrier_sav

A pénzügyi gazdasági képzéssel párhuzamosan az OTP Fáy András Alapítvány munkatársai háromnapos Pályaválasztás és karrier tréninget is tartottak az Erasmus+ stratégiai partnerség projekt keretében. Az Iskola másként hét hétfőjén, keddjén és szerdáján került sor erre is, és a XI. A, XII. A, XII. B és a XII. C osztály diákjai vettek részt rajta. 

Mivel négy osztály nem kevés embert jelent, a trénerek különböző csoportokba és osztálytermekbe osztottak minket szét, keverve az osztályok tanulóit, így egy-egy csoportba mind a négy osztályból kerültek diákok. A képzés naponta öt órát tartott, mégpedig öt (meg öt, meg öt) jó hangulatú órát.

Az első alkalom az ismerkedésről szólt, mégpedig nem csak egymással, hanem egymás vágyaival, jó és rossz tulajdonságaival, amelyekről eddig nem nagyon tudhattunk, de hála a trénerek közvetlenségének, a csapatokban hamar kialakult egy barátságos és családias hangulat. Miután már mindenki „ellazult”, kezdődhetett a komolyabb rész. Ez arról szólt, hogy különböző kérdésekre kellett válaszolni , írásban, szóban, egyénileg vagy csoportosan. Bár közben is sokszor a humor került előtérbe, azért sikerült komolyan venni a feladatokat, mert tudtuk, hogy a képzésnek célja van velünk, egyfajta segítséget jelent abban, hogy komolyabban elgondolkozzunk a jövőnkről, a leendő foglalkozásunkról és a céljaink sikeres eléréséről.

A képzés témái közé tartoztak a különböző emberi kompetenciák, az igények es igényszintek, érdeklődési körök, a jövő szakmái stb. Na de a beszélgetős, írogatós és rajzolós feladatok mellett az adrenalinszint növekedése is képbe jött, ugyanis mindenki egy castingon is részt vett, amelynek során egy általunk kiválasztott szakmával fiktív állasinterjún voltunk, mégpedig kamera előtt. Bár tudtuk, hogy ez nem élesben megy, mégis ízelítőt kaptunk a valós élet valós helyzeteiből.

Szerdán, a képzés utolsó napján lazításképp különböző játékokkal telt el az idő, melyeknek szintén komoly mondanivalójuk is volt a jövőnkre nézve. Talán nem is kell mondani: hasznos és érdekes dolgokat tudhattunk meg saját magunkról és a pályaválasztás világáról is az OTP-képzés során. Köszönet a szervezőknek és a mentoroknak is!

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »