„Magyarul értek, magyarul álmodom…” – Március 15. a Csiky Gergely Főgimnáziumban

marcius_15_sav

„Azon a szép napon szorgos nyomdászkezek / tizenkét pontot és Nemzeti dalt szedtek.” E szavakkal, Szuhanics Albert Azon a hajnalon című versének soraival nyitotta meg az idei március 15-i iskolai ünnepi műsort Tóthpál Eszter, VIII. A osztályos tanuló, majd dr. Muntean Tibor igazgató úr köszöntötte a jelenlévőket és rövid történelmi párhuzammal utalt 1848 tavaszának jelentőségére. 

„Nem a darabszám számít, hanem az elhatározás. Amire a március 15-i forradalmárok képesek voltak, arra mi is képesek lehetünk. Ha van egy álmod, bármilyen nehéznek és lehetetlennek is tűnik, küzdj érte, add tovább és meglátod, beteljesül majd.” Az igazgató úr az első magyar felelős kormány igazságügy-miniszterének, Deák Ferencnek a szavaira figyelmeztetve zárta a beszédét: „Amit erő és hatalom elvesz, azt idő és kedvező szerencse ismét visszahozhatják. De miről a nemzet, félve a szenvedésektől, önmaga lemondott, annak visszaszerzése mindig nehéz, s mindig kétséges.”

A hatodik osztályos Rónai Zoltán szavalata után Szabó Csilla énektanár vezényletével iskolánk kórusa énekelt egy forradalmi dalcsokrot, mely sokak szemébe könnyet csalt, hiszen mindenki magára ismert a „magyarul értek, magyarul álmodom” sorokat hallva. Az ünnepség záró mozzanataként Rónai Zoltán és Tóthpál Eszter, valamint Rákóczi Rebeka (VIII. B) és Tóth Richárd (VIII. A) megkoszorúzta Petőfi Sándor és Kossuth Lajos domborművét, végül pedig együtt énekeltük el nemzeti imánkat.

Délben az elemi osztályos diákok tanítóik vezetésével nemzeti színű papírzászlócskákat és papírvirágokat tűztek a Szabadság-szobor talapzata melletti gyepre, az V–VII. osztályosok pedig Muntean Tibor igazgató, történelemtanár szervezésében történelmi játékos versenyen vettek részt. Volt ott kokárdakészítés, a 12 pont plakátjának megtervezése, „várfalséta”, korabeli tánc és más érdekes próbák.

A délutáni központi megemlékezésen koszorúzáson a Csiky Gergely Főgimnázium képviseletében dr. Muntean Tibor igazgató és Tóthpál Renáta aligazgató, az aradi Alma Mater Alapítvány képviseletében pedig Hadnagy Éva ügyvezető elnök és Gerebenics Mihály kuratóriumi tag koszorúzott.

Március 15., iskolai ünnepség [Fotó: Ilona János]

« A 2 »

Elemi osztályosok a Szabadság-szobornál [Fotó: Ilona János]
« A 3 »

Történelmi játékos verseny a Csikyben [Fotó: Back Annamária]
« A 3 »


Koszorúzás a központi ünnepségen 
[Fotó: Ilona János]

« A 3 »