Alan Dean Foster: Star Wars – Az ébredő erő [Kortárskönyv-kommandó]

az_ebredo_ero„Napra éj jő,
Éjre nap.
Sötétségre fény, míg ismét
Csak sötétség marad.
Összevegyül, keveredik
Ezer gondot ád.
Bár különbséget,
Azt mondják,
Csak egy
Jedi szeme lát.”
(Whill Krónika, 7:477)

„Réges-régen, egy távoli galaxisban…”

A Csillagok háborúja hetedik része Alan Dean Fostertől, a híres sci-fi-írótól érkezett el hozzánk, és a Star Wars – Az ébredő erő című film alapján készült. A történet a hatodik rész, A Jedi visszatér eseményei után 30 évvel zajlik. Sok minden történt ez idő alatt, az biztos. 

A Birodalom bukása után Első Rend néven újabb gonosz lép színre. Leia Organa tábornok a Köztársaság támogatásával az Ellenállást vezeti, hogy a galaxist a sötét erő ellen védjék, ám időközben testvére, Luke Skywalker eltűnik. Ő maga akar a nyomába indulni, de a két alakulat nem engedheti meg, hogy elveszítse őt, ezért Leia az Ellenállás legjobb pilótáját, Poe Dameront küldi a Jakku bolygóra Lor San Tekkához egy titokzatos térképért, ami elvezet Luke-hoz. Ám a dolgok nem a terv szerint alakulnak, mert az Első Rend rohamosztagosokat küld a Jakkura, akik szintén Luke-ot keresik. Végül a térkép valaki olyanhoz kerül, aki nem is biztos az Erő és a Jedik létezésében. Vajon egy ilyen személy képes lesz-e azt tenni, ami helyes?

Ha valaki úgy érzi, hogy a film rengeteg kérdést vetett fel, de csak nagyon kevésre kaptunk választ, a könyv majd segít kicsit rendbe rakni a dolgokat. A történetben új szereplőkkel találkozhatunk, a többiekről pedig pontosabb képet alkothatunk, mert gondolataikba is betekintést nyerünk. Megtudhatjuk, például, hogy miért adta meg magát Phasma olyan könnyen, hogyan alakult Leia és Han kapcsolata korábban, miről akart beszélni Han, amikor utoljára látták egymást, hogyan jutott vissza Poe az Ellenálláshoz, mióta kezdte Snoke tanítani Kylo Rent stb. stb.