„Erdélyország egy félsziget… és innen szól az énekem” – Farsangi felolvasások a Csikyben

farsangi_felolvasasok_sav

Február 14-én délben irodalmi körút aradi állomásának helyszíne volt a Csiky Gergely Főgimnázium könyvtára. Iskolánk egykori diákja, Karácsonyi Zsolt két írótársával, Varga László Edgárral és Serestély Zalánnal érkezett, és az alkotások születéséről, illetve az irodalmi pályakezdésről mesélt, számos vers felolvasásával fűszerezve. 

Karácsonyi Zsolt 1995-ben végzett a Csikyben, majd egyetemi tanárként, színházkritikusként, műfordítóként, illetve a Nyugati Jelen és a Krónika szerkesztőjeként tevékenykedett. Jelenleg a kolozsvári Helikon irodalmi folyóirat főszerkesztője, valamint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának az elnöke.

Ő és két társa számos vers felolvasásával jelezte, hogy nem csak a nagy klasszikusok – Petőfi, Arany, Ady, Pilinszky – jelentik a költészetet és az irodalmat, hanem a kortárs alkotókra is érdemes odafigyelni. Még akkor is, ha egy-egy mai vers sokszor csak azok számára érthető, akik szeretnek üzenetet megfejteni, el-elkalandozni a szövegben és a sorok mögé tekinteni. (A címbeli idézet Karácsonyi Zsolt Peremvers című költeményéből származik.)

A felolvasások után a versírás folyamatáról, a műkedvelő, illetve a hivatásos írók munkájáról hallhattunk tényeket és véleményeket. No meg az ihletről, ami lehet egy hangulat, vagy egy különösebb lelkiállapot, ahogy azt Varga László Edgár megjegyezte. Fontos: egy sikeres alkotás megírásához mindenképpen rendelkezni kell kisebb-nagyobb szakmai tudással is.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának képviselői Temesváron, Szegeden, Nagyváradon, Brassóban és Marosvásárhelyen folytatják a kortárs magyar irodalmat népszerűsítő Farsangi felolvasásokat.

[Fotó: Pattus Dorottya]