„Mindig lesz valami, amit most el sem tudsz képzelni” [Netkurkász]

kaponay_reka_kicsiMegfordult már a fejedben, milyen lenne mindent – otthont, kényelmet, barátokat, ismerősöket – hátrahagyni, és éveken keresztül, akár egy életen át utazgatni, és felfedezni a világot? A magyar gyökerekkel rendelkező Kaponay családnak nem csak gondolt erre, hanem az ötletet meg is valósította.

2012-ben eladták mindenüket, június 7-én pedig felültek egy Kaliforniába tartó gépre. Eredetileg hat hónapot terveztek eltölteni az Amerikai Egyesült Államokban, ám később úgy döntöttek, nem térnek vissza hazájukba, Ausztráliába. Kevés holmijuk van: fejenként egy-egy hátizsák és egy-két bőrönd. Hostelekben, apartmanokban, néha hotelekben szállnak meg, Európában főleg weblapokon (Airbnb) keresztül találnak megfelelő szálláshelyet, vagy a barátaiknál laknak. Eddig 34 különböző országban jártak, s nincs megállás. 

A család lány gyermeke, a 15 éves Réka Dreamtime Traveler címmel blogot vezet utazásaikról, ahol élményeit, tapasztalatait osztja meg a nagyközönséggel. 2016 áprilisában jelent meg első regénye, melynek címe Dawn of the Guardian (Az őrző hajnala), melyet útjuk során könyvbemutatók által népszerűsít.

Réka így nyilatkozik az életformájukkal kapcsolatban: „11 éves voltam, amikor elhagytam az otthonom. Nagyon ijesztő mindent feladni, minden olyat, ami ismerős volt addig, de nagyon megéri. Aki fiatalon kel útra a családjával, mint én, annak azt tanácsolnám, hogy ne aggódjon amiatt, hogy el kell hagyni az iskoláját, vagy a barátait. Rengeteget lehet tanulni, és mindig lesz valami, amit most el sem tudsz képzelni.”

Réka kalandjait két YouTube-csatornán is követhetitek: ITT és ITT. Alább pedig a Kaponay-család bemutatkozó kisfilmjét tekinthetjük meg.