Csiky-nap az adventi várakozás jegyében

csiky_nap_2016_sav

December 7-én került sor az idei Csiky-napra. Testvériskoláink küldöttségei, vendégeink, valamint az iskola tantestülete és diákjai együtt ünnepelték Csiky Gergely drámaíró, az intézmény névadójának évfordulóját. 

Idén is számos külföldi és belföldi partnerintézményünk diákjai és pedagógusai látogattak el hozzánk, hogy közösen ünnepelhessünk. Örömmel üdvözöltük a Pécsi Református Kollégium és Általános Iskola, a szegedi Dugonics András Piarista Gimnázium, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Corvin Mátyás Szakképző Iskolája, a Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a debreceni Tóth Árpád Gimnázium, a temesvári Bartók Béla Elméleti Liceum, az ágyai Olosz Lajos Általános Iskola, az aradi Aurel Vlaicu Általános Iskola, az Erdőhegyi Általános Iskola, a kisiratosi Páter Godó Mihály Általános Iskola, a Majláthfalvi Általános Iskola, a simonyifalvi Simonyi Imre Általános Iskola, a zerindi Tabajdi Károly Általános Iskola és a zimándújfalui Móra Ferenc Általános Iskola küldöttségét. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Király András, az Oktatási Minisztérium államtitkára, Bognár Levente, Arad város alpolgármestere, Cziszter Kálmán, az aradi Szabadság-szobor Egyesület kuratóriumának tagja, Pellegrini Miklós, Arad megye főtanfelügyelő-helyettese, Baracsi Levente református lelkipásztor, illetve Bíró Emese, a szülői bizottság alelnöke.

A nyitóünnepséget röviddel reggel 9 óra után iskolánk kórusa nyitotta meg egy adventi dalcsokorral, Szabó Csilla karnagy vezénylésével. Ezután Hadnagy Éva igazgató vette át a szót, s figyelmeztetett közös feladatainkra. „Üzenete van a mai ünnepnek, feladatot ró ki ránk, rátok, elöljáróinkra, magyar közösségünkre. Kapott örökségünk védelme, óvása, továbbadása a mi közös feladatunk. Az, hogy biztosítsuk kultúránk, magyar anyanyelvünk folytonosságát, biztosítsuk, biztosítsátok a jövőt ebben az iskolában, ebben a városban.” Király András, illetve Pellegrini Miklós az iskola jelenének és jövőjének biztosítását célzó erőfeszítésekre utalt, Bognár Levente pedig (egyáltalán nem jelképes) karácsonyi ajándékot is hozott, a városi tanács által interaktív táblák vásárlására és más költségekre jóváhagyott több mint 60 ezer lejes költségvetés-kiegészítést. A karácsonyvárás hangulatából Köteles Nikolett X. A osztályos tanuló adott ízelítőt, Visky András Advent című versének elszavalásával.

Iskolánkban régi hagyomány, hogy a közösséget tevékenyen és eredményesen szolgáló tanulók kitüntetésben részesülnek. A Szabadság-szobor Egyesület támogatásával idén három tanuló részesült Csiky-díjban: Ilona Judit (elsősorban a matematika, magyar nyelv és irodalom tantárgyversenyeken elért kiemelkedő eredményeiért), Csomós Roland (a fotóversenyeken és kisfilmes pályázatokon elért eredményeiért, illetve weblapszerkesztői tevékenységéért) és Búza Róbert (az iskolai diáktanács elnökeként végzett eredményes tevékenységéért). Mindhárman a XII. A osztály diákjai, s már elsős koruktól osztálytársak. A laudációkat Spier Tünde aligazgató olvasta fel, a díjakat pedig Cziszter Kálmán, Király András és Hadnagy Éva adta át.

A második osztályos Kispacsirták vidám gyermekdalokat adtak elő, majd Csiky Gergely mellszobrának koszorúzása következett. Baracsi Levente református lelkipásztor áldását adta iskolánkra és az ünnepség minden résztvevőjére, majd a rendezvény záró mozzanataként együtt elénekeltük nemzeti imánkat.

Az ünnepség után vette kezdetét a Tóth Árpád szavalóverseny a Jelen ház nagytermében, illetve a Kalandozások a természettudományok világában című vetélkedő iskolánk Tóth Árpád termében. Ezekről hamarosan külön beszámolóval jelentkezünk.

[Fotó: Ilona János, Zsámbok Zoltán]

« A 3 »