A történelem és a zene útján – Határtalanul pályázat

pecs_korus_sav

Hosszú hétvége elé néztek iskolánk kórustagjai és a 9. A osztály 19 diákja, ugyanis november 25-én, becsengetéskor buszra szálltak, és kezdetét vette első közös kirándulásuk Arad testvérvárosába, Pécsre és később Budapestre Szabó Csilla karnagy, Hevesi Éva és Ruja Ildikó tanárnők kíséretében. 

Első állomásunk Szeged volt, ahol rendhagyó történelemórát tartottunk egy városnézés keretén belül; a lelkesebb diákok egy pár perces bemutatóval ismertették az egyetemi város legismertebb látványosságait. Megnéztük a Szegedi Dómot, a Dóm-teret, a Szegedi Tudományegyetemet és a Móra Ferenc Múzeumot is, majd egy rövid összefoglalóból megtudtunk egyet-mást a város történetéről és földrajzáról is. Ezután folytattuk utunkat Pécs felé. A Pécsi Református Kollégium diákjai nagy szeretettel fogadtak minket, egy közös vacsora elköltése és egy dalos köszöntés után megismerkedhettünk egymással, ismertetésre került a másnap kezdődő selfie-vadászat is.

Izgatottan indultunk el megismerni a várost, hiszen meglátogattuk a pécsi ókeresztény sírkamrákat, a Szent Péter és Pál székesegyházat, a pécsi Barbakánt, Jakováli Hasszán pasa dzsámiját és a Zsolnay negyedet is. Csoportokra osztva „vadásztuk” a szelfiket, ügyesen teljesítve a játék minden célkitűzését. A hosszú, ám érdekes túra után, néhány diák a sportéjszakán is részt vett, kipróbálhatták magukat a futball, röplabda, illetve kosárlabda sportágában is. Büszkén hagytuk el az iskola sporttermét, hiszen két versenyt is megnyertünk, 3:2-re a focit és 18:0-ra a kosárlabda-meccset is.

Másnap reggel, egy vidám kóruspróba után, felmentünk a Mecsekbe a város jelképévé vált TV-toronyhoz, este pedig részt vettünk az ünnepi istentiszteleten, ahol a két iskola kórusa együtt és külön is megcsillogtathatta tehetségét.

Hétfőn ismét útnak indultunk, a fővárosba, Budapestre tartottunk. Meglátogattuk az Országházat, ahol Dr. Hoppál Péter országgyűlési képviselő, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára köszöntött minket meleg szavakkal. Majd a Hősök tere következett, melyet ismét két lelkes diák mutatott be. Másnap ellátogattunk a Budai Várba is, majd hazafelé vettük az irányt.

Kaland, szórakozás, barátság: ezzel a három szóval jellemezhetnénk a legjobban az együtt töltött öt napot, ugyanis új barátságok köttettek és felejthetetlen emlékek születtek.

[Fotó: Pattus Dorottya]

« A 3 »