„Bullying”, avagy az iskolai bántalmazásról

Bullying_Rudolf_Anna_sav

A gyermekek közötti agresszió napjainkban egyre szélsőségesebb formában jelenik meg. A játékos csúfolódástól a kiközösítésen át a fizikai bántalmazásig széles a paletta. Számos kérdés felmerül az emberben ezzel a témával kapcsolatban. Mi ez a jelenség egyáltalán? Hogyan ismerhetjük fel? Ki a felelős érte? Mik a következményei? Hogyan előzhetjük meg a bajt? Mi van akkor, ha már megtörtént a baj? Hogyan kezeljük? 

Ezekre a kérdésekre kerestük a választ szeptember 28-án, szerda délután, tanár kollégáimmal, a Csiky Gergely Főgimnáziumban.

Szó esett a zaklatás meghatározásáról, ismertetőjeleiről, helyszíneiről, módszereiről és eszközeiről, arról, hogy mi a különbség az egyszerű ugratás és a bántó csúfolódás között, illetve, hogy kik a zaklatás szereplői. A prevenció és intervenció szempontjából fontos szerepe van a pedagógusnak, aki a passzív szemlélőket aktív szemtanúvá kell hogy tegye, olyanokká, akik pozitívan tudnak beleavatkozni a körülöttük zajló történésekbe. Hasonlóképpen alapvetően a felnőtt feladata a zaklatást nem tűrő légkör megteremtése is.

Az iskolai bántalmazás témájának rövid ismertetését IDE kattintva olvashatjuk el.

[Fotó: Ilona János]