A 17. októberi emléktúra

Vilagos_2016_sav

Október 1-jén, szombaton a hatodik osztályosok azon a hagyományos zarándokúton vettek részt, melyet évente szervez meg a vértanúk emlékére Khell Levente tanító bácsi és Homolka Ervin. Az idei, immár 17. emléktúrára a diákokat osztályfőnökük (e sorok írója) és Muntean Tibor történelemtanár kísérte el. 

Az út első állomása a szőllősi mezőn levő romos vízimalom épülete volt, amely mellett 1849 augusztus 13-án a magyar katonák letették a fegyvert. A helyszínen Muntean Tibor történelemtanár élő történelemórát tartott, melyen még egy korabeli fegyvert is megtekinthettünk. Az érdekes előadást nemcsak a Csiky Gergely Főgimnázium és az „Aurel Vlaicu” Általános Iskola hatodikosai, hanem egy felnőttekből álló gyoroki csoport is meghallgatta.

A következő állomás Csiky Gergely szülőháza volt Pankotán, ahol egy csoportkép erejéig álltunk meg. Később a gyönyörűen felújított világosi Bohus kastélyt csodáltuk meg, és a múzeumba is bementünk. Ezután megmásztuk a hegyet és bevettük a világosi várat! A csodálatos nyárias időjárásnak köszönhetően egész közelről nézhettük végig, ahogyan a vár mellől a magasba emelkedtek a siklórepülők.

Végezetül szalonnát, kolbászt és egyéb finomságokat sütögettünk, majd a buszon a Kossuth-nótára zendítve indultunk haza. Köszönjük a szervezőknek a lehetőséget!