„Legyen tartásunk és kitartásunk!” – Tanévnyitó a Csikyben

tanevnyito_2016_2017_sav

A nyárias meleg idő alapján akár ballagáson vagy tanévzárón érezhettük volna magunkat ma, szeptember 12-én reggel, de naptárral vagy anélkül is mindenki tudta, ez bizony az új tanév első napja. 

Szülők, testvérek, rokonok, diákok és pedagógusok gyülekeztek reggel 8 után az iskola udvarán. Korábbi diákjaink közül is sokan jöttek el, többen már szülőként kísérve el gyermeküket, gyermekeiket az iskolába.

Az ünnepség 9 órakor kezdődött. Leib György tanító bácsi a Tóth Árpád teremből vezette az udvarra előkészítős tanítványait, ahol nagy taps fogadta őket. Andó Karina (X. A) műsorvezetőként köszöntötte a jelenlévőket, köztük Király Andrást, az Oktatási Minisztérium kisebbségi államtitkárát, Faragó Pétert, az RMDSZ Arad megyei elnökét, Pellegrini Miklóst, Arad megye főtanfelügyelő-helyettesét, Szabó Mihály városi tanácsost, ft. Sándor Tivadart, arad-gáji katolikus plébánost, illetve Bíró Emesét, iskolánk szülői bizottságának elnökét.

Egy igazi „nagydiák”, az elsős Rudolf Janka köszöntötte az előkészítősöket Szalai Borbála Utolérem a testvéremet című versével. Utána a második osztály Kispacsirtái énekeltek Khell Jolán tanító néni vezetésével.

Hadnagy Éva igazgató asszonynak a diákokhoz, pedagógusokhoz, szülőkhöz, elöljárókhoz is volt egy-egy jó szava, gondolata. A nyáron lezajlott (s részben még most is zajló) felújítási munkálatok rövid összefoglalása után az induló tanév kihívásaira is utalt. Mint elmondta, a 2016–2017-es tanévet 6 elemi, 5 gimnáziumi, 12 líceumi és 2 (vagy 3, ez még nyitott kérdés) szakiskolai osztállyal, összesen 525  tanulóval kezdjük itt a központi épületben. A Kincskereső óvodában 1 rövid programos és két napközis óvodai csoportban 60 gyermek tanul majd a felújított termekben. Megköszönte mindazoknak, akik felmérték az anyanyelven való tanulás fontosságát és szükségességét és a Csiky Gergely Főgimnázium pedagógus csapatára bízták gyermekeik oktatását. Beszédét Perlai Rezsőné szavaival zárta: „A ma gyermeke a holnap felnőttje, aki majd építi gyermeke jövőjét, társadalmát. Ilyen módon senkinek sem lehet közömbös, mivé fejlődik, hogyan alakul gyermekeink élete.”

Király András kisebbségi oktatási államtitkár a felelősségteljes, elhivatott munkára hívta fel a diákok és a pedagógusok figyelmét. Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei elnöke abbéli reményét fejezte ki, hogy közös erővel jobb irányba lehet majd elmozdítani az oktatás ügyét. Pellegrini Miklós, Arad megyei főtanfelügyelő-helyettes tartásra és kitartásra biztatta a jelenlévőket az iskolai munkában és azon kívül is.

A biztató szavak és jókívánságok után Köteles Nikolett (X. A) szavalt, majd pedig főtisztelendő Sándor Tivadar arad-gáji plébános áldotta meg a jelenlévőket. A Miatyánk közös elmondása után először az előkészítősök vonultak be az osztálytermükbe, utánuk pedig szép sorban a többiek is. 11 órától a minorita templomban került sor a tanévnyitó Veni sancte ökumenikus istentiszteletre.

A Csiky-honlap szerkesztőinek nevében is sok sikert, jókedvet, új kalandokat és új barátokat kívánunk azoknak a kisdiákoknak, akik ma először lépték át az iskola küszöbét. No meg a többieknek is, miért ne. 🙂

[Fotó: Csomós Roland, Ilona János]

« A 2 »

2 hozzászólás a(z) “„Legyen tartásunk és kitartásunk!” – Tanévnyitó a Csikyben” bejegyzéshez

  1. Arrol nem ir senki,hogy a szulok mennyire melyen kell belenyuljanak a zsebukbe?Szerintem az elso ket hetben csak errol lessz szo.sajnos a tanitas csak a munkafuzetekrol es karcsi bacsi tancdijarol fog szolni

  2. Közhely, de mégsem árt hangsúlyozni: minden, ami az iskolában (a mienkben is) történik, az oda járó, ott tanuló gyermekekért, fiatalokért történik.
    Minden komolyabb javítás, fejlesztés (s ezekből csak az elmúlt két-három évben is volt elég) állami támogatásból és pályázati pénzekből valósult meg. A szülők segítségét a szülői bizottság közreműködésével és jóváhagyásával csak és kizárólag olyan célok elérésére kéri, kérheti bármilyen hazai oktatási intézmény, amelyekre semmilyen más forrásból nem sikerül anyagi fedezetet biztosítani. Ez lehet új tankönyvek, munkafüzetek, oktatási segédletek beszerzése, osztálytermek szépítése, szakkörök, hagyományőrző tevékenységek szervezése stb. Fontos és nagyon hasznos a szülők önkéntes segítsége, hozzájárulása, s azt hálás köszönettel fogadjuk.
    De (megkockáztatom s remélem) az első két hétben egész biztosan nem csak és nem elsősorban a munkafüzetekről és Karcsi bácsi táncdíjáról lesz szó az órákon, hanem jóval érdekesebb és izgalmasabb dolgokról, eseményekről. Mindarról, ami a diákokat valóban érdekelheti.

Hozzászólások lezárva.