Európai Expresszel Törökországba

Erasmus_Torokorszag_sav

Iskolánk honlapján már több cikk is beszámolt arról, hogy 2015 szeptembere óta a Csiky Gergely Főgimnázium is bekapcsolódott a The European Express nevet viselő Erasmus+ projektbe, melyben egy franciaországi, egy törökországi, egy észtországi és egy görögországi iskola is részt vesz. 2016. február 29–március 4. között Isztambulban került sor a projektben részt vevő tanárok második találkozójára. Iskolánkat Erdei Emese, Hasas Katalin és Rudolf Ágnes képviselte. 

[Fotó: Hasas Katalin]

« A 3 »

Az odaút nem volt zökkenőmentes, mert Budapestre érkezve tudatták velünk, hogy a sűrű köd miatt a repülőgép nem indult el Isztambulból, így a 13.45-ös járatot törölték, és csak este indul a következő gép. Így hát 11 órát kellett elütnünk a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Nem volt könnyű… És amikor elérkezett az indulás ideje… bejelentették, hogy a gép késik 45 percet. Aztán csak felszálltunk. A repülőút elég „rázós” volt, sok volt a turbulencia, de végül szerencsésen földet értünk. Az éjszaka kellős közepén érkeztünk meg Isztambulba, fáradtak voltunk, s ha mindez nem lett volna még elég, újabb próba várt ránk: megtalálni a sofőrt, akit értünk küldtek. Hosszas keresgélés, SMS-küldés, telefonálás után végül megtaláltuk a sofőrt, aki elvitt bennünket a szállodába. Az asztalon köszöntő levél fogadott bennünket. Mégiscsak kellemesen zárult a nap.

Másnap reggel találkoztunk a többi csapattal is, majd egyik házigazdánk, Özlem vezetésével elmentünk az iskolába. Itt az igazgató, Ibrahim Çakan fogadott bennünket egy-egy pompás csokor virágot nyújtva át minden csapatnak, majd helyi édességgel, valamint török kávéval és teával kínáltak bennünket. Többek között megtudtuk, hogy az iskolának 1800 körüli a diáklétszáma (kis irigység fogott el), két turnusban zajlik az oktatás, és az órák 7.20-kor kezdődnek. Ezt követően körbevezettek bennünket az iskolában, és néhány osztályterembe is bemehettünk, hogy lássuk, miként zajlik a tanítás. Minden osztályterem interaktív táblával volt felszerelve. (De jó lenne nekünk is kezdetnek legalább egy!)

Az ebédre az iskolában került sor, és érdekessége az volt, hogy náluk akkor rendezték meg a projekt első tevékenységét, vagyis a szülők elkészítették az egyes országok által beküldött recepteket, és a diákok, tanárok, valamint a szülők megkóstolhatták azokat. (Mi a farsang alkalmával rendeztük meg ugyanezt.) Számunkra külön „terülj, terülj, asztalkám” volt mindenféle török specialitással. Ebéd után meghallgattuk az iskola kórusát, majd egy kémiaórára kukkantottunk be, ahol a tanár bemutatott egy példát arra, miként tanítja úgy a kémiát, hogy az fejlessze a diákok többszörös intelligenciáját: egy éneket írtak az anódról és katódról, és elő is adták nekünk. 

A délután folyamán ellátogattunk az Özel Eresin Szakkollégiumba, ahol vendéglátói, élelmiszer-ipari és egészségügyi szakok működnek. A jól felszerelt osztálytermekben a diákoknak lehetőségük van az elméleti ismereteket gyakorlatba ültetni. (A tanulók között egy magyar cserediákkal, illetve egy magyarul beszélő török diákkal találkoztunk. Kellemes meglepetés volt.)

Este szabadprogram volt, így a francia csoporttal elmentünk egy kis esti sétára az Eminönü városrészbe. Csodálatos volt a város esti kivilágításban.

Szerdán reggel Emin Çikriçki, Bahçelievler körzet tanfelügyelője fogadott bennünket, akitől megtudtuk, hogy a körzetben kb. 160 iskola működik. (Nem volt nehéz elhinni, hiszen sétáink során majdnem minden utcában láttunk egy iskolát.) Nagyon kedves volt a fogadtatás, és nem maradt el a szokásos édesség, kávé, tea sem. (Tőle tudtuk meg, hogy a törökök szerint, akivel együtt kávézik az ember, arra 40 év múlva is emlékezni fog.)

Ezt követően egy másik magániskolába látogattunk el, ahol beültünk egy órára, és megfigyelhettük, milyen interaktív módszereket alkalmaznak a tanárok az oktatásban. Ebben az iskolában is volt valami, ami felkeltette figyelmemet: délben az udvaron legalább 15 iskolabusz várakozott, hogy hazaszállítsa a diákokat.

Szintén a szerdai nap folyamán került sor arra, hogy a különböző országokból érkező csapatok bemutassák a diákoknak városukat, illetve beszámoljanak az első tevékenységről (a nemzetközi ételek elkészítéséről és kóstolásáról). A mi csapatunk egy Power Point-prezentációval és egy kisfilmmel készült (a kisfilm készítője Sipos Szilárd volt), s mindkettőt nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel fogadták a diákok. A bemutatók után megbeszélést tartottunk, melyen a franciák ismertették a következő feladatokat, melyek ránk várnak. Az egyik tevékenység keretében a diákok a különböző országok népi játékaival ismerkedhetnek majd meg. A másik feladat lényege, hogy a pedagógusok törekedjenek minél több olyan módszer alkalmazására, amely hozzájárul a diákok többszörös intelligenciájának fejlődéséhez. A következő, észtországi találkozón ez utóbbi tevékenységről kell majd beszámolni.

Csütörtökre házigazdáink városlátogatást szerveztek számunkra. Bár az idő nem volt túl kellemes, de ezt ellensúlyozta a gyönyörű látvány, amelyben részesültünk. Először a Kék mecsetbe, majd a Hagia Sophiába látogattunk el. Rövid ebédszünet után az Elsüllyedt Palotának nevezett víztározót látogattuk meg, melynek 336 darab 8 méternél is magasabb korinthoszi oszlopa valósággal lenyűgözött bennünket. Bár viszonylag kevés idő maradt rá, de a Topkapi palotába is elmentünk. A termek, az udvar, a park, a kilátás, mind-mind csodálatos volt. (Érdekesség: a Szulejmán című sorozat első részeit itt forgatták.) Vacsora után elmentünk a Boszporusz-hídhoz, mely Isztambul európai és ázsiai részét köti össze. Hatalmas méretei és az esti fények lenyűgözőek voltak. Fáradtan, de élményekkel tele tértünk vissza szállodai szobánkba.

Pénteken délelőtt sétával és kis vásárlással töltöttük el az időt a repülőgép indulásáig. Utunk hazafelé már nem tartogatott kellemetlen meglepetéseket.

Isztambuli utazásunk csodás élmény volt, hasznos szakmai tapasztalatszerzés, kedves, vendégszerető embereket ismerhettünk meg, és új barátokat szerezhettünk.

Egy hozzászólás a(z) “Európai Expresszel Törökországba” bejegyzéshez

  1. Milyen jó hogy létrejött ezelőtt pár évvel a Csiky Gergely honlapja. Nagyon szép lehetett Isztambulban ?. Örülök hogy az internet segítségével újabbnál újabb híreket halhatok az iskoláról ahová jártam! Nagyon sokszor visszaemlekszem és egyre jobban hiányzik is! ?

Hozzászólások lezárva.