A TALENTUM-döntőn, Temesváron

TALENTUM_donto_sav

Idén második alkalommal rendezte meg a a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum a TALENTUM természettudományok és informatika versenyt. A két internetes forduló során összegyűjtött pontszám alapján iskolánkból a következő öt diákot hívták meg a döntőre: Gál Ruth, Farkas Zsófia, Kecskés Lóránd (IX. A osztály) és Ilona Judit (XI. A osztály). Sajnálatos módon, az egyik legnagyobb esélyesünk, Kurunczi Viktória betegség miatt nem tudott résztvenni, de szurkolt nekünk a verseny alatt. 

A Bartók Béla Elméleti Líceumba érve szívélyes fogadtatásban részesültünk. Az ismerkedés is fontos része volt a programnak, így a szervezők kreatív játékokkal készültek, melyek között egy érdekes szelfiverseny is helyet kapott. A diákok hármas csoportokba osztva a városnézés során különféle dolgokkal kellett hogy kreatív szelfiket készítsenek: egy hőssel, egy különleges könyvespolccal, egy vadállattal stb. Sok érdekes helyszínt látogattunk meg, többek között a Műszaki Egyetem felújított impozáns könyvtárát. Ott annyi könyv volt, hogy egymás mellé téve őket Aradtól Szentpálig érne a könyvsor. Az elektronika sem hiányzik belőle, és a diákok számára lehetőséget nyújt tanulni és kikapcsolódni egyaránt. A Nyugati Tudományegyetem Experimentáriumában több mint ötven, érdekesebbnél érdekesebb kísérletet mutattak be, amit akár a diákok is elvégezhettek, ezenkívül a Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karának laboratóriumait is megtekintettük.

Szombat délelőtt a diákok a kémia, fizika, biológia, informatika tantárgyak közül két választottból versenyeztek. A verseny résztvevőit és a kísérő tanárokat ezután finom ebéd, majd városnézés várta, pihenésképpen. A szabad program után a versenyzők elkezdhettek azon izgulni, vajon hány pontot sikerült elérniük (a 200-ból). Természetesen a kémiai kísérletek sem maradhattak el, mivel a zentai résztvevők felkészítő tanára látványos előadással nyűgözött le minket, majd tetőfokára hágott a hangulat, mivel mindenki nagyon várta már az eredményeket. Amelyek egész jól alakultak a számunkra. Ilona Judit negyedik helyezettként dicséretben részesült, Farkas Zsófia pedig első lett a kilencedikesek között. A további két társunk sem távozott üres kézzel, sok tapasztalatot gyűjtve tért haza.

Köszönjük felkészítő tanáraink, Hadnagy Éva kémiatanárnő, Páll Mária biológiatanárnő és Drasztyl Andrea informatikatanárnő munkáját. Drasztyl Andrea kísérőként is eljött velünk, és felkészítő tanárként nagy szerepe volt abban, hogy informatikánál a maximális 100 pontot sikerült elérnem. Ajánlom mindenkinek, hogy jövőre próbálkozzon az online feladatok megoldásával, na meg iratkozzon be időben (ne úgy, mint én az idén, hiszen majdnem lemaradtam róla). Tényleg érdemes megpróbálni, a tételek teljesíthetőek, és továbbjutni sem lehetetlen.

[A versennyel kapcsolatos továbbí részleteket és fotókat a Bartók Béla Elméleti Líceum weblapján találunk.]

[Fotók: Drasztyl Andrea, Ilona Judit, Orosz Sándor]

« A 2 »