Alternatív nyelvtanóra, idén is!

Nyelvmentor_Magyari_Sara_sav

Február 17-én egy visszatérő vendég tartott alternatív nyelvtanórát néhány XI. és XII. osztályos diák számára az iskola könyvtárában. Magyari Sára, a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa immár harmadik alkalommal tért vissza, hogy a szokványostól eltérő órát tartson, és idén is két hallgatóval érkezett. Biriszló Petra, illetve iskolánk 2013-ban végzett tanulója, Lobotka Bettina voltak segítségére, akik a magyar nyelv és irodalom szak hallgatói, és fél éven belül akár már tanársegédként is dolgozhatnak. Az egyetem részletes bemutatója ezúttal elmaradt, viszont a megoldásra váró érdekes feladatok szerencsére nem.

A rövid bemutatkozás után máris elkezdődött a nem hétköznapi nyelvtanóra. Szó sem esett főnévről, igéről, hagyományos írásmódról, helyettük inkább a a chatnyelv, chat-szótár volt a téma. Első feladatként egy rövid, verses formájú rejtvényt kaptak a csoportokra osztott diákok, melynek megoldása egy összetett szó, a Nyelvmentor volt. (A Nyelvmentor egy projekt, mely a nyelvtantanulás hasznosságára, izgalmára hivatott felhívni a romániai magyar diákok figyelmét.) A második feladat egy idegen szavakkal teletűzdelt vers volt, amelynek szövegét kellett, a rímet és ritmust megőrizve, minél magyarosabbra alakítani. Az utolsó feladatban a korábbi vers három megadott szavát kellett belefoglalni valamilyen stílusú irományba. Születtek tudományos, publicisztikai, szépirodalmi alkotások is. Íme, egy példa:

„Közeleg a karácsony,
Elkopott a kabátom.
Nem érdekel, iPhone kell,
Még ha az nem is melegít fel.
Wi-Fi nélkül mit sem ér,
Csak villogni jó, s áramot kér.
Megmutatom facebookon,
Hogy irigykedhess, barátom!”

Kicsengetés előtt a résztvevő diákok jövőbeli tanulmányi terveiről érdeklődtek a vendégek, és amint kiderült, sokan tervezik, hogy a Partiumi Keresztény Egyetemen folytatják tanulmányaikat az érettségi után. Végül mindenki egy-egy Nyelvmentoros mappával, a magyar nyelv és irodalom szakról, illetve az óvodai és elemi oktatás pedagógiájáról szóló szórólapokkal gazdagodott. Örömmel látjuk jövőre is a nyelvmentorokat!

[Fotó: Bortoș Júlia]

« A 2 »