Nemzetközi filmszemlén jártunk!

OK_filmszemle_2015_sav

Három csikys diák és a kísérő tanáruk kivételes élményben részesült december első hétvégéjén. A budapesti Káldor Miklós Kollégium által meghirdetett 11. Országos Középiskolai Filmszemlén vettek részt magyarországi, szerbiai (Zenta), horvátországi (Eszék) és romániai (Sepsiszentgyörgy) társaikkal együtt.

Október elején, tehát viszonylag későn szereztünk tudomást az O.K. Filmszemléről, ezért a november 15-i határidőig csak két diákunk, Bortoș Júlia (XII. C) és Csomós Roland (XI. A) tudott versenyképes alkotást összeállítani és feltölteni. A beküldött összesen 100 pályamunka seregszemléjét december 4–6. között szervezték meg Budapesten, a Káldor Miklós Kollégium jól felszerelt klubtermében. Mivel a rendezvény minden érdeklődő számára nyitott volt, velünk jöhetett Bacsilla Sándor XI. A osztályos tanuló is, aki ottlétünk fényképes dokumentálását vállalta fel.

S hogy miként is zajlott maga a filmszemle? Nos, hát ültünk és néztünk, mint a moziban :), péntek délutántól vasárnap délutánig, összesen több mint 12 órán keresztül. Igen, ez néha picit fárasztó is volt, főleg mivel számos alkotó a megengedett legnagyobb hosszúságúra, 15 percesre engedte a filmjét. De ha figyelembe vesszük, hogy világhírű, többszörösen díjazott magyar filmesek értékelték és zsűrizték a középiskolás diákok munkáit, máris érthető, hogy miért jelentett hatalmas élményt a rendezvény.

Kende János Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr (Csend és kiáltás, Még kér a nép, Szörnyek évadja, Ámbár tanár úr stb.) finoman, de határozottan az alkotókat faggatta motivációjukról, céljaikról, filmes módszereikről. Mundruczó Kornél film- és színházrendező (Delta, Fehér isten stb.), aki második éve a zsűri elnöke (előtte, kilenc éven keresztül Jancsó Miklós volt a filmszemle „motorja”, irányítója) főleg technikai szempontok alapján elemezte az alkotásokat, többek között Csomós Roli kisfilmjét is. Sas István Balázs Béla-díjas, nyolcszoros cannes-i díjnyertes filmrendező, reklámfilmrendező (több mint 2000 reklámfilm írója és rendezője) a nézőkre gyakorolt hatást dicsérte vagy kérte számon a véletlenszerűen kiválasztott alkotásoknál, jelezve, hogy manapság a YouTube videomegosztó oldalra percenként (!) 100 órányi új tartalom kerül fel, s ebből a filmtengerből kell valahogyan kitűnnie a fiatal filmeseknek. Balog Judit színművésznő, a zsűri egyetlen hölgy tagja az alkotásokban felcsillanó rejtett szépségekre, egy-egy jó snittre, beállításra is felhívta a figyelmet értékeléseiben.

Két extra programpont színesítette a filmszemlét: szombat délután videointerjút tekintettünk meg Röhrig Gézával, a Saul fia című új magyar film főszereplőjével (a 2015-ös cannes-i filmfesztivál nagydíjas alkotása az idei Aranyglóbusz-díjért, illetve a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjért is verseng), vasárnap délelőtt pedig Szirmai Gergely videobloggert faggatták az érdeklődő fiatalok.

A vasárnap délutáni eredményhirdetésen Mundruczó Kornél kiemelte, hogy minden eddiginél több és jobb alkotás közül kellett kiválasztani a legjobbakat. És, bár a díjazottak közé most (még!) nem fértünk be mi, csikysek, szégyenkezésre egyáltalán nem volt okunk, ráadásul jókora adag új információval, szakmai szemponttal lettünk gazdagabbak. Köszönjük a Káldor Miklós kollégistáinak a kitűnő szervezést, a velünk folytatott jó beszélgetéseket, s ahogy azt személyesen is megígértük nekik, ha egyetlen lehetőség van, jövőre újra meglátogatjuk őket. De meg ám!

A http://okfilmszemle.hu/2015/ weboldalon valamennyi díjazott munkát megtekinthetünk. Bortoș Júlia Tegnap hősök kellettek, ma mártírok című kisfilmjét ITT, Csomós Roland Dreams come true című munkáját pedig ITT nézhetjük meg.

[Fotó: Bacsilla Sándor]

« A 2 »

2 hozzászólás a(z) “Nemzetközi filmszemlén jártunk!” bejegyzéshez

Hozzászólások lezárva.