Porondon a falusi leánkák és legények! [Frissítés a televíziós riporttal kapcsolatban]

Intri_golyabal_2015_sav

November 12., csütörtök: kollégiumi gólyabál! Valamennyi bentlakó izgatottan várta, főként az est fénypontjai, a kilencedikesek, vagyis a „gólyák”. Idén falusi témára került sor, így a kilencedikesek bemutathatták, mennyire jártasak az otthoni feladataikban. A rendezvényre szorgos kezek díszítették föl a bentlakást, csodás őszi színek áradatában úszott minden.

A közönséget Kócsó Alexandra (XII. B) köszöntötte, aki a gólyák próbatételeit is ismertette. A nagy bevonulás során megcsodálhattuk a háziasszonyok és gazdák kreatív ruházatát.

„Ki vagy te, no?” A gólyák bemutatkoztak, elmondták a nevüket (facebook-azonosítójukat, pin-kódjukat, illetve puk-kódjukat…), s azt, hogy honnan és miért érkeztek a Csiky Gergely Főgimnáziumba. Ezután „tehénfejés” következett kesztyűből. Hát igen, kiderült, hogy ehhez sok gyakorlás kell ám! Iudik Gergő (IX. C) szerencsés volt, mert „Faterék otthon megtanítottak!”, de Köteles Nikolett (IX. A) sem hagyta magát, jól megszorongatta azt a kesztyűt.

Népdalokat adtak elő a gólyák, majd a felsorolt hozzávalók alapján falusi ételeket kellett hogy kitaláljanak. Leheletnyi segítséggel, de hamar rájöttek, hogy lángosról és húsoskáposztáról van szó. Ezután két vállalkozó szellemű gólya egy-egy tál borotvahabbal és bekötött szemmel indult neki a nagyvilágnak, hogy valakinek az ölébe helyezze azt. Mármint a tál borothabot. Az ügyes gólyák ezt a próbát is jól teljesítették.

Később a gólyák ritmusérzékére volt szükség, ugyanis a tánctudásukat kellett hogy bemutassák, majd tudásfelmérés következett, aranyos feladatokkal. „Gondoltunk egy nótára! Bizonyos évszakban, a légtömegek mozgásának következtében, hatalmas víztömeg nem kívánt helyre ömlik”. Erre rögtön rávágták a választ: Tavaszi szél vizet áraszt. „Egy oldat nevére vagyunk kíváncsiak, amelyet úgy kapunk, hogy bort és szódavizet reagáltatunk…” Naná, hogy ezt is mindjárt tudták: fröccs!

Az utolsó előtti feladatra Spasnici Natalia (IX. C) és Vigh Zoltán (IX. SP) jelentkezett, akik (ingyen és bérmentve) kukoricacsőt morzsolhattak, természetesen időre. Végül a gólyaeskü is elhangzott, fél lábon és (kb.) tiszta szívből.

A tizenkettedikes szervezők meseszerűen ismertették a régi falusi szokásokat, néptáncoltak, majd Laci bácsi gitárkíséretével elénekelték a Bojtorján együttes Vigyázz magadra, fiam! című dalát. Végezetül Hadnagy Éva igazgató felsorolta azon bentlakó diákokat, akik a Bethlen Gábor Alap és a Balassi Intézet támogatása révén idén ösztöndíjban részesülnek.

S amikor már érzékelhető volt az izgalom, a tavalyi gólyakirály bejelentette a zsűri döntését, mely szerint a legnagyobb pontszámot elérő, legaktívabb, legtáncoslábúbb fiú és lány nem más, mint Iudik Gergő (IX. C) és Köteles Nikolett (IX. A).

A kollégiumi gólyabálon televíziós riporterek is jártak. Az általuk készített felvételt szombat reggel, romániai idő szerint 7 óra 39 perckor tekinthetjük meg az M1 csatornán!

Frissítés: Pálfi Kinga televíziós szerkesztő, a bentlakási riport készítője jelezte, hogy a párizsi terrortámadások miatt az M1 hírcsatornán csúszik a gólyabáli felvétel bemutatása. Ez a televízióban és az interneten látottak alapján teljesen érthető. Ha nem is tudjuk majd időben jelezni a riport bemutatásának pontos időpontját, a televíziós archívumbeli linket mindenképpen feltesszük ide, a weblapra is.

[Fotó: Szilasi Róbert]

« A 2 »