Jelszó: a Fény éve. Tudományok fesztiválja (IX.)

Tudomanyok_festztivalja_2015_nagyok_sav

Idén is az Aurel Vlaicu Általános iskola tornatermében került megrendezésre a tudományok iránt érdeklődő diákok, tanárok számára szervezett fesztivál. November 6-án a kolozsvári, nagyváradi, temesvári és aradi egyetemek mellett számos aradi iskola, köztük a Csiky Gergely Főgimnázium is képviseltette magát. 

Iskolánk diákjai képviseletében Nemczov Brigitte és Sipos József (IX. A osztály), illetve Hegyi Vilmos és Tóthpál Béla (XII. A) mutattak be érdekes kísérleteket: lézerrel való gyufagyújtást, neoncső kifényesedését egy antenna mellett, ökoházat, telefonos hologrammot, „kémiai kiskertet”, színkeverést, szivárványt, illetve különböző színű és sűrűségű oldatokat egymás felett. Tanulóinkat Molnár Mária és Rogoz Marianna tanárok irányították.

A fesztiválra iskolánk VI. osztályos diákjai is ellátogattak Spier Tünde aligazgató és Pálfi Anetta fizikatanárnő kíséretében. Az ő élményeikről Back István Levente így számolt be:

„Nekünk, hatodikosoknak azért volt érdekes a rendezvény, mert éppen idén ismerkedünk a fizikával és ez az akció kedvcsináló is volt egyúttal. A tornateremben körben elhelyezett asztaloknál mutatták be kísérleteiket a csapatok. A csikysek sok érdekes bemutatóján kívül láthattunk még száraz jéggel, vízzel, jéggel, illetve árammal kapcsolatos kísérleteket is. Élmény volt jelen lenni, köszönjük a lehetőséget!”

A standokat látogató kíváncsi vendégek kielégítő válaszokat kaptak kérdéseikre, a szervezők és a résztvevők pedig már a jövő évi, X. kiállításra készülődnek.

[Fotó: Aneta Mihalcsik, Spier Tünde]