Október 6.: a nap, amikor minden magyar együtt ünnepel

2015_oktober_6_sav

Jó ideje már, hogy Arad felett a Nap egyetlen sugara sem szűrődött át a sűrű és sötét felhők közül. De a mai nap más volt. A mai nap a megemlékezésről, a hagyományokról és az értékekről szólt. Október 6. csak egyszer van egy évben s ezért az aradi Vesztőhelyen, pontban 16 órakor a Nap is lerótta tiszteletét a 13 aradi vértanú előtt.

A megemlékezésen az ünnepi beszédek előtt a román, a magyar, illetve az európai himnusz hangzott el, a Magyar Nemzeti Énekkar (Budapest) előadásában, Antal Mátyás karnagy vezetésével.

Az egybegyűltekhez először Gheorghe Falcă, Arad polgármestere szólt. Visszaemlékezett arra, hogy ő volt az első olyan román politikus, aki évekkel ezelőtt lerótta tiszteletét egy október 6-i megemlékezésen, s emiatt egy sor támadást vont magára, de ez mégis egy lépcsőfok volt a magyar és a román nép közötti jó viszony fenntartásának érdekében.

„A szabadság nem lehet kizárólagosan egy nemzeté vagy egy népé. Nem lehet egy nép szabad mindaddig, amíg a vele együtt élő más nemzetek vagy etnikumok nem érzik magukat szabadnak.” – nyilatkozta Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke, dr. Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese pedig a megemlékezés, illetve a magyar–román kapcsolatok fenntartásának fontosságáról beszélt. Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei elnöke is üdvözölte az aradiakat és a távolabbról ideérkezett vendégeket, s ezután újra a Magyar Nemzeti Énekkar énekhangja csendült fel. Az egyházi felekezetek jelenlévő vezetőinek irányításával a Mi Atyánk hangzott el magyarul, románul és németül, majd Urbán Erik OFM érseki helynök, csíksomlyói templomigazgató áldotta meg a megemlékezés résztvevőit.

Az ünnepséget a koszorúzás tetőzte. Az emlékműnél iskolánk diákjai segédkeztek az állami, egyházi és civilszervezetek, illetve egyéni megemlékezők koszorúinak elhelyezésében. Iskolánk részéről Hadnagy Éva igazgató, illetve Spier Tünde aligazgató koszorúzott.

Az október 6-i megemlékezés száznál több virágkoszorút és egy színekben úszó emlékművet jelentett… képekben. De az esemény annál sokkal több volt minden résztvevő számára.

[Fotó: Ilona János]

« A 2 »